Economia

Santander, BBVA i Bankia es perfilen com a possibles compradors del Popular

Les tres entitats són les més ben posades per a una operació que el banc de Saracho encara no ha estimat

CaixaBank i Sabadell haurien desistit

Santander, BBVA i Bankia haurien acudit al requeriment del Popular i haurien mostrat el seu interès per adquirir aquesta entitat bancària, tal com va sol·licitar el banc que presideix Emilio Saracho. El Popular es va sotmetre a una “mostra d'interès preliminar” per establir amb entitats interessades una “combinació de negocis” amb termini fins dimarts passat a la tarda, per tal d'establir intercanvis que podrien derivar en “una possible operació”, i fins i tot de fusió o absorció, segons ha indicat l'entitat financera a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV).

El banc ha assenyalat que no ha assumit encara “cap mena de compromís” amb cap de les possibles entitats interessades. “No s'ha rebut cap proposta concreta en ferm, no hi ha cap certesa sobre la consideració que mereixeria, ni s'ha considerat la decisió que adoptaria el consell d'administració si, en tot cas, s'arribés a concretar”, ha indicat. El Popular ha volgut destacar que continua “desenvolupant els seus plans, negociant la realització d'actius no estratègics, preparant el reforç del seu capital i recursos propis, i fent prospecció de possibles combinacions de negocis amb altres entitats”.

S'esvaeixen dubtes

Però les especulacions que des de fa mesos planen sobre l'esdevenir del Popular es comencen a esvair. El mateix dimarts, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar que Bankia analitzava amb deteniment la situació del banc i el seu “potencial interès”, i que ho feia igual com l'estaven analitzant altres bancs, una afirmació que ha concentrat l'interès en les tres entitats esmentades.

CaixaBank, una altra candidata fins fa unes setmanes, ha assegurat darrerament que no en té pas la intenció. L'entitat financera assegura que el seu pla estratègic, que acaba el 2018, se centra a créixer orgànicament a l'Estat espanyol i a Portugal, on des de fa uns tres mesos ha obtingut un 84,5% de Banco de Portugal (BDP), sense previsió de més operacions corporatives a curt termini.

El Sabadell, que hauria temptejat la opció de fusionar-se amb el Popular en diverses ocasions, sembla que últimament ha desistit, pel fet de considerar que no té prou dimensió per als 36.000 milions d'euros d'actius danyats que hauria d'assumir.

Desinversió

En aquest context, el Popular ha posat a la venda la participació d'un 2,8% (13,41 milions de títols) que té com a tercer accionista de referència de Merlin Properties, valorat en uns 145,7 milions d'euros. Els primers accionistes són Santander i BBVA. Merlin és una Socimi, una de les principals companyies immobiliàries cotitzades que tenen com a principal activitat l'adquisició i gestió d'actius immobiliaris terciaris a l'Estat espanyol i Portugal

Pèrdues en la borsa

El Popular va perdre ahir a la borsa espanyola un 4,3% i ja acumula unes pèrdues anuals del 68% i de més del 27% des de principi d'aquest any.

LA XIFRA

68
per cent,
és la taxa que el Popular acumula de pèrdues des d'ara fa un any en la borsa espanyola.

El BCE, l'FMI, el BdE... tots insten a més fusions

El Banc d'Espanya (BdE) fa mesos que assenyala que “encara hi ha marge” perquè les entitats financeres de l'Estat espanyol estudiïn “possibles operacions corporatives” que les podrien ajudar a millorar la seva eficiència, considera l'entitat, i a afrontar “amb més garanties els elements de pressió” als quals està sotmesa la seva rendibilitat. El BdE admet que el sector continua amb el procés d'ajustament de la capacitat mitjançant la reducció d'empleats i oficines, i ha incrementat el nivell de concentració, però estima que “encara està en nivells molt reduïts” respecte a altres sistemes bancaris europeus.

El Fons Monetari Internacional (FMI) també ha recomanat a l'Estat espanyol fer fusions per tal d'impulsar una millora de l'eficiència, perquè considera que el sistema té una de les ràtios més altes de sucursals amb relació als actius bancaris.

En la mateixa línia, el Banc Central Europeu (BCE) va manifestar sense embuts fa pocs dies que “hi continua havent un excés de bancs a Europa”, on estima que hi ha marge per a la consolidació interna en alguns grans països i per a fusions transfrontereres, també amb l'objectiu de més rendibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA