Economia

operació diàleg

Els empresaris demanen un gest a l’Estat contra la “insatisfacció” catalana

Montoro contesta a l’assemblea de Foment del Treball que l’Estat té tota la disposició a dialogar

Augura plena ocupació a Catalunya d’aquí a tres anys

El ministre d’Hisenda va arribar ahir a la tarda a l’assemblea general de Foment de Treball amb la tranquil·litat de saber-se en un terreny poc combatiu però alhora amb la necessitat de donar resposta a la petició que al matí li havia llançat el president de la patronal catalana, Joaquim Gay de Montellà, de la necessitat d’un gest del govern de l’Estat per desencallar la situació política, “una proposta consensuada” que ajudi a posar fi a la situació d’“insatisfacció que es percep a Catalunya”. Montoro, però, va venir sense gaires ganes de donar respostes concretes i va voler traslladar la pressió al govern català instant Puigdemont a anar al Congrés, “que és el lloc on s’ha d’anar a donar explicacions”.

Montoro va assegurar que el govern de l’Estat està “sempre en disposició de dialogar” dins les possibilitats, hi va afegir, del marc normatiu, i va destacar que la prioritat per al govern català, “igual que per a tothom”, ha de ser donar continuïtat a la recuperació econòmica.

El ministre d’Hisenda va venir a Catalunya a donar un copet d’ànims als empresaris, tot recordant la bona marxa de l’economia catalana i de la seva capacitat de creació de nova ocupació: “Si sabem conservar això, d’aquí a tres anys la major part de Catalunya pot estar en una situació de plena ocupació”, hi va afegir, citant en concret les demarcacions de Tarragona, Girona i Lleida. Això sí, el missatge implícit de Montoro als empresaris era evident: les coses van bé i no hi ha marge per als reptes que suposa el procés independentista.

Montoro també va voler jugar la carta del pressupost general de l’Estat, destacant la capacitat de diàleg del govern del PP, va dir, per pactar els comptes amb set formacions polítiques al Congrés, i alhora lamentant que “cap de les formacions que governa Catalunya hagi volgut participar en la seva elaboració, i això tot i que els ho hem proposat”. En aquest sentit, Montoro hi va afegir que el pressupost “no es fa en contra de ningú”.

Ho va dir davant un auditori ple d’un Foment contrari a un referèndum unilateral però molt preocupat per qüestions com ara el retard del corredor mediterrani.

Amnistia fiscal

D’altra banda, Montoro va tornar a defensar l’amnistia fiscal aprovada pel govern del PP el 2012 després que el Tribunal Constitucional l’hagi declarat nul·la i inconstitucional. El ministre va afirmar que se sentia “concernit” però va justificar la decisió per la situació “límit” de l’economia: “A vegades cal prendre decisions que no agraden.”

LES FRASES

El Congrés és el lloc on s’ha d’anar a donar explicacions i això és el que hauria de fer també el president Puigdemont
La prioritat és la recuperació, d’aquí a tres anys Catalunya pot estar en plena ocupació
Cristóbal Montoro
ministre d’hisenda

Sindicalistes fan xarxa per la independència

Compromesos a “fer pedagogia” entre els treballadors a favor de la independència i a contribuir en la construcció d’una república catalana de base social, membres de diferents sindicats de Catalunya van presentar ahir a Barcelona un manifest en defensa de la independència de Catalunya, amb la participació d’afiliats de CCOO, la UGT, la Intersindical-CSC o el Sindicat de Periodistes, entre d’altres. Segons David Caño, d’IAC-Ustec, l’objectiu del manifest i de la xarxa de sindicalistes, que en formen part en un àmbit personal i no com a representants de les organitzacions, és crear un bloc social fort que “condicioni el procés constituent” de manera que la república que neixi del procés català sigui sobirana contra “les polítiques d’austeritat i els interessos de les elits”. Per Vicenç Albiol, afiliat a la UGT, la iniciativa defensa la “unió” de totes les organitzacions sindicals a favor del dret a decidir i no “dividides en debats interns”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona