Economia

Els béns de luxe pagaran impost l’any vinent

El reglament del tribut per a actius improductius arribarà aquesta tardor

Satisfacció pel de begudes ensucrades

El nou impost sobre actius improductius s’aplicarà amb seguretat l’any vinent, després que al llarg d’aquest exercici el govern enllesteixi el reglament que delimitarà millor el seu abast. Ho va afirmar ahir la directora general de Tributs de la Generalitat, Marta Espasa, en una jornada organitzada per l’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears. Espasa va detallar que es tracta d’un gravamen aplicable als béns “ociosos”; és a dir, que no siguin utilitzats en activitats econòmiques sinó particulars per persones jurídiques. Això inclourà, per exemple, béns immobles, vehicles a motor amb més de 220 cavalls de potència, embarcacions de lleure, aeronaus, objectes d’art, antiguitats i també joies.

La directora general no va avançar cap estimació de recaptació, ja que, en provenir d’una proposició de llei, l’impost no té memòries prèvies. En tot cas, va dir, dependrà molt del desplegament del reglament, que caldrà sotmetre també a exposició pública. Espasa va recordar que durant el tràmit parlamentari es van establir unes tarifes equivalents a les de l’impost del patrimoni, un tribut cedit per l’Estat i gestionat per la Generalitat.

Per la seva banda, la subdirectora general de Tributs, Natàlia Caba, va precisar que aquest impost no gravarà els béns que estiguin situats fora de Catalunya i que considerarà que el propietari n’ostenta la tinença tant si n’és titular com si en té l’usdefruit o l’ha rebut gratuïtament o a preus per sota de mercat. Un dels objectius finals d’aquest gravamen, segons Caba, és “evitar l’elusió fiscal” amb el trasllat a persones jurídiques d’actius improductius.

Espasa va celebrar el bon funcionament de l’impost sobre les begudes ensucrades i va remarcar que, tot i que hi ha hagut moltes consultes amb dubtes dels contribuents, “ja es comencen a detectar diferències de preu en els comerços” respecte a les begudes sense edulcorants calòrics, per la qual cosa creu que el tribut complirà la seva funció “de canviar hàbits poc saludables”. Finalment, l’adjunt a la direcció de l’Agència Tributària de Catalunya, Joaquim Martí, va anunciar que l’agència té en marxa una reforma interna que implica habilitar tres grans oficines per aglutinar-hi, respectivament, les tasques d’inspecció, gestió i recaptació.

LES XIFRES

1
per cent
dels ingressos tributaris representen els impostos propis de Catalunya en relació amb el total.
9.000
milions
d’euros és el dèficit de recaptació tributària que té Catalunya per bonificacions i exempcions de l’Estat.
83
per cent
dels ingressos de la Generalitat, 20.775 milions, provenen de bestretes d’l’IRPF i impostos especials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA