Economia

L’Estat espanyol és líder en precarietat laboral i social a la Unió Europea

Els contractes temporals impulsen el creixement de l’ocupació a Europa

Creix la desigualtat econòmica entre els mil·lennistes i els més grans de 60 anys

L’Estat espanyol recupera poder econòmic, però perd benestar social. Només superat per Grècia, que actualment fa front al seu tercer rescat, l’Estat espanyol és el país amb la taxa més alta de desocupats i amb els pitjors indicadors socials a la Unió Europea, segons un estudi que ahir va presentar la Comissió Europea (CE). Tot i que l’economia espanyola continua creixent a un ritme del 3,2% i que en els últims tres anys han trobat feina un milió i mig de ciutadans, encara hi ha gairebé quatre milions i mig de persones a l’atur. A la resta d’Europa la creació de vuit milions de llocs de treball també té les seves ombres. Tot i que la CE va anunciar una “forta recuperació del mercat laboral”, no li va quedar més remei que reconèixer que aquesta millora es basa parcialment en el treball temporal i a temps parcial. De fet, l’Estat espanyol és un bon exemple d’aquesta situació, ja que el 2016 un de cada quatre treballadors va tenir un contracte temporal. “Hi ha poques raons per ser complaents”, va admetre la comissària de Treball, Marianne Thyssen, que va demanar que es continuïn aplicant les reformes al mercat laboral.

El 28% de la població espanyola està en risc d’exclusió social i pobresa. Malgrat ser una dada preocupant, és significatiu destacar que, tot i ser el segon país europeu amb la taxa d’atur més alta d’Europa, és el vuitè en risc d’exclusió social. Si ens fixem en els diversos col·lectius que viuen a la UE, els menors de 19 anys tenen més risc de ser pobres que cap altre.

Els més damnificats

Malauradament, si ens fixem en les dades de la Comissió, el futur que els espera no és gaire millor. Els grans damnificats de la lenta recuperació econòmica són els joves europeus. Com en la majoria d’indicadors publicats per la CE, l’Estat espanyol presenta els pitjors números, amb una taxa d’atur juvenil del 44,4%. Si bé l’informe calcula que un de cada cinc joves d’entre 25 i 29 anys ni estudien ni treballen a Europa, aquest no dona cap detall sobre el nombre de persones que fan pràctiques laborals (remunerades o no).

Els mil·lennistes no només tenen menys feina sinó que, a més, cobren menys. En els darrers set anys, els treballadors d’entre 55 i 64 anys han vist com els seus ingressos han augmentat un 3% mentre que els treballadors d’entre 25 i 39 anys n’han perdut un 3%. Els treballadors menors de 30 anys a l’Estat guanyen de mitjana un 40% menys que els treballadors de més de 60 anys. Una disparitat salarial que encara s’eixampla més a Grècia, França o als Països Baixos.

Bretxa generacional

Però l’anomenada “desigualtat intergeneracional” no s’acaba aquí. Els joves reben menys ajuts públics que la gent gran. Des del 2001, la UE ha detectat que en general els estats europeus dediquen cada cop més recursos a pensions i sanitat en detriment dels ajuts per desocupació i a les prestacions familiars. Per tant, la bretxa generacional a Europa no només s’eixampla demogràficament, sinó que també ho fa econòmicament.

LES XIFRES

2
de cada cinc
joves a l’Estat espanyol no tenen cap contracte de treball.
8
milions
d’europeus han trobat feina el 2016, sobretot gràcies al treball temporal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA