Economia

Pagesia

La calor i la humitat fan proliferar un fong que amenaça la collita d’arròs

El sindicat Unió de Pagesos alerta que es perdrà fins un 50% de la producció al delta de l’Ebre

El Departament d’Agricultura comença a peritar els danys

Les altes temperatures i l’elevada humitat registrada els últims dies han fet proliferar als arrossars del delta de l’Ebre la Pyricularia, un fong que fa malbé la tija i l’espiga de l’arròs. El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) alerta que la pèrdua de producció serà d’entre un 20% i un 50% i que hi ha explotacions que registren pèrdues d’un 90%. “L’afectació depèn de la varietat d’arròs i de com n’estigui d’espigat”, ha manifestat el responsable de sectors agraris d’UP, Rafel Verdiell. Si el fong ha afectat l’espiga de l’arròs, l’asseca i ja no hi haurà collita. “L’espiga ja no es pot regenerar, és la fase final del cicle de l’arròs”, ha dit Verdiell. Al delta de l’Ebre es produeixen una mitjana de 120 milions de quilos d’arròs.

De totes les varietats d’arròs que es conreen al Delta només n’hi ha una, la J. Sendra, que no està afectada per la Pyricularia. “Es una varietat més tardana, no se sega fins a l’octubre i sobretot es concentra al marge dret del Delta”, ha explicat Verdiell. Tot i que els arrossaires van rebre els avisos de sanitat vegetal de la proliferació del fong, els tractaments que van fer als camps no han estat efectius. Fins a aquesta campanya els arrossaires utilitzaven el triciclazol per combatre la Pyricularia, l’únic fitosanitari específic per a aquest fong, però enguany no va ser acceptat pel ministeri d’Agricultura. UP insisteix en la necessitat que es torne a autoritzar aquest producte l’any que ve.

Els tècnics dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre valoraran durant els pròxims dies quines han estat les pèrdues que ha patit el sector. “Reclamem una valoració ràpida i acurada perquè els pagesos siguin indemnitzats de manera justa i puguin sol·licitar una reducció dels mòduls de l’IRPF”, ha assenyalat el responsable de sectors agraris d’UP.

LA FRASE

Hem patit un episodi molt virulent de proliferació del fong que farà caure la producció d’arròs
Rafel Verdiell
RESPONSABLE DE SECTORS AGRARIS D’UNIÓ DE PAGESOS

LA XIFRA

120
milions
de quilos d’arròs és la producció mitjana del delta de l’Ebre, que enguany es pot reduir un 50%.

Indemnitzacions per als afectats

Unió de Pagesos reclama indemnitzacions per als arrossaires afectats per aquesta adversitat meteorològica, que no està recollida en l’assegurança agrària. “Si un municipi o un productor perden més d’un 30% de la collita tenen dret a la indemnització”, ha explicat Verdiell. A més de la indemnització per la pèrdua de producció, el sector reclama una reducció del mòduls de l’IRPF per adversitats meteorològiques.

No només el sector arrossaire és perjudicat per la pujada de temperatures i el canvi climàtic, sinó que també els aqüicultors pateixen per l’escalfament de l’aigua de les badies. En el cas dels Alfacs, aquesta setmana registra 29 graus centígrads.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona