Economia

L’atur, el repte pendent en 10 anys de crisi, malgrat la complaença de la UE

Fa deu anys que es considera que va començar la crisi econòmica més greu des de la Segona Guerra Mundial

18,7 milions d’europeus continuen sense feina

La Unió Europea ha arribat al desè aniversari de l’última crisi financera mundial en plena recuperació, amb les 28 economies en creixement, els dèficits públics a la baixa i una banca aparentment sanejada, però també amb el desafiament de recuperar els nivells d’ocupació previs al 2007.

La metxa de la crisi financera i econòmica va prendre el 9 d’agost d’aquell any, quan el banc francès BNP Paribas admetia la seva exposició a les hipoteques porqueria als Estats Units i congelava els fons afectats.

A Europa es va disparar el deute públic i va augmentar el dèficit, es va enfonsar la inversió, es va contraure el creixement i es van destruir milions de llocs de treball. Van quedar al descobert les males pràctiques, les debilitats del sector bancari i el seu vincle amb el deute sobirà que va dinamitar la confiança en els països, especialment els de la perifèria europea, incapaços d’aconseguir finançament en els mercats.

Es van fer manifestes les debilitats d’una zona euro que amenaçava d’esquerdar-se quan el 2012 el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va assegurar que “faria el que fos necessari” per preservar la moneda única. El programa de compra de bons i la política expansiva, de baixos tipus d’interès interbancari, que va posar en marxa Frankfurt han estat un instrument clau de la recuperació de la qual ara presumeix Brussel·les.

Però el principal desafiament de la recuperació és la desocupació. La taxa s’ha reduït progressivament des dels màxims assolits el 2013, d’un 10,9% a la UE i un 12% a la zona euro, fins a un 7,7% i un 9,1%. Són les xifres més baixes des del 2008 i el 2009, respectivament, però encara estan per sobre del nivell previ a la crisi, i entre els joves els nivells augmenten fins a un 16,7% i 18,7%, respectivament.

En total, deu anys després, 18,7 milions d’europeus continuen sense feina, i les diferències entre països són enormes, amb l’Estat espanyol al capdavant en atur (17,1%), només superat per Grècia.

Triomfalisme “injustificat i ofensiu”

La UGT considera “inacceptable” l’exhibició d’“autocomplaença” que ha fet la CE als deu anys del començament d’una crisi que ha afectat “greument” el projecte comunitari. Pel sindicat, centrar-se només en la progressió dels aspectes macroeconòmics i reguladors, ignorant l’atur, precarietat, empobriment col·lectiu, desregulació laboral, debilitament de les prestacions i serveis del model social europeu, degradació de la qualitat democràtica i de la confiança de les institucions, i la “radicalització” social creixent en alguns països, resulta “inadmissible”, “injustificat” i “ofensiu” per a la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia