Economia

Pagesia

Els ramaders volen “zones d’emergència faunística”

Unió de Pagesos reclamarà, en una manifestació a Madrid, censos acurats i plans de control de la fauna que perjudica ramats i conreus

Estén la demanda a espècies protegides i parcs naturals

Unió de Pagesos reclama l’establiment de “zones d’emergència faunística”, en les quals s’estableixin plans de controls de les poblacions de fauna salvatge per reduir els impactes sobre la ramaderia extensiva de muntanya i els conreus. A més, també vol canvis en les estratègies i de control d’epidèmies en els ramats.

El sindicat convoca una manifestació davant el Ministeri d’Agricultura a Madrid per al 13 de setembre que ve, juntament amb la resta d’organitzacions de la confederació Unión de Uniones, en què reclamarà l’adopció “urgent de millores en la gestió” de la població de fauna salvatge. Santi Querol, responsable de medi ambient i sectors ramaders d’UP, va detallar ahir a Lleida que “cal que l’administració elabori censos de fauna salvatge, al màxim d’acurats possible, a partir dels quals puguem treballar per decidir si cal o no eliminar poblacions” de fauna salvatge, tot establint plans de control, en coordinació amb els caçadors. En una petició que pot ser polèmica, UP inclou els parcs naturals com a zones on també s’han d’implantar els plans de control. A més, també demana “l’actualització dels censos de les espècies protegides que causen danys, i reforçar les mesures preventives i compensatòries”.

El sindicat remarca que la fauna salvatge és portadora de malalties, que poden transmetre al bestiar que pastura a la muntanya. Una de les més temudes és la tuberculosi. “A Catalunya, la prevalença a la cabanya ramadera és baixa, de menys de l’1%, però en senglar i cérvol arriba al 15%”, assegura Querol.

Seguretat sanitària

Els ramaders constaten que “després d’anys de plans de control sanitari és impossible erradicar completament algunes de les malalties del bestiar. Fins i tot algunes han augmentat una mica a causa del focus que suposa la fauna salvatge”. Quan es detecta un positiu en tuberculosi, la legislació obliga a sacrificar l’animal. “Volem tenir dret a fer una segona anàlisi, perquè a vegades la prova a l’escorxador surt negativa”, diu Querol.

A les explotacions amb diferents animals amb tuberculosi, els moviments de bestiar es limiten a l’escorxador, cosa que genera grans pèrdues econòmiques a les explotacions solament d’engreix. Unió de Pagesos demana “llibertat” de moviments per als animals no infectats.

Els ramaders també reclamaran al ministeri que publiqui l’ordre d’ajuts a la indemnització en aquests casos de contagi. A més, reclamen que l’import que perceben sigui el total del valor de mercat pel bestiar sacrificat, i no el 75% com fins ara, ja que “és una qüestió de seguretat sanitària que afecta tota la societat”.

LA XIFRA

75
per cent
del valor de mercat és la indemnització per cada animal sacrificat per contagi amb fauna salvatge.

LA FRASE

Algunes malalties han augmentat una mica a causa del focus de fauna salvatge
Santi Querol
RESPONSABLE DE MEDI AMBIENT I SECTORS RAMADERS D’UNIÓ DE PAGESOS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia