Economia

economia

Veïns de la Vall Fosca es rebel·len contra Endesa

Prop d’un centenar de persones es van mobilitzar ahir a la Central de Capdella per reclamar la municipalització de les centrals

També es va donar suport als veïns encausats per la companyia elèctrica

Prop d’un centenar de veïns de la Vall Fosca, al Pallars Jussà, es van manifestar ahir a la Central de Capdella per donar suport als quatre veïns de la Vall denunciats i encausats per Endesa i que estan citats a judici el 25 d’octubre a Tremp. La companyia reclama un milió i mig d’euros als veïns i a l’Ajuntament de la Torre de Cabdella en un conflicte que fa vuit anys que està obert. Els veïns es neguen a pagar aquesta quantitat argumentant una mala facturació i aplicació de l’IVA per part de la companyia.

La mobilització també va servir per reclamar la reversió de les concessions i la municipalització de les centrals hidroelèctriques de la vall. Els veïns argumenten que superats els 75 anys que estableix la normativa, l’obra de domini públic municipal ha de retornar al municipi, i plantegen el retorn de tres de les cinc centrals que hi ha a la Vall Fosca.

Els manifestants es van concentrar a les portes de la central de Capdella i van fer un recorregut d’un quilòmetre fins tornar al punt de partida, on han llegit un manifest. La protesta va ser convocada per veïns de la Vall Fosca amb el suport del grup municipal de la CUP. Van marxar darrere una pancarta on es podia llegir “La Vall Fosca en lluita contra Endesa. Defensem el conveni i els drets de la Vall. Volem les centrals”. Entre els manifestants hi havia mitja dotzena d’exempleats d’Endesa jubilats que demanen que la firma marxi de la vall.

L’Ajuntament de la Torre de Cabdella, governat pel PSC, noes va sumar a la manifestació perquè no comparteix la reivindicació de municipalitzar les centrals. L’alcalde, Josep Maria Dalmau, assegura que les concessions encara no han vençut (la primera no ho farà, segons ell, fins el 2028) i considera “incoherent i il·lògic” plantejar que el consistori es faci càrrec de les instal·lacions, assumint-ne el personal i el manteniment. Per l’alcalde és “fer volar coloms”. En canvi, Dalmau insisteix que l’equip de govern dona ple suport als encausats i recorda que és l’ajuntament qui paga els advocats del litigi civil que els enfronta amb Endesa.

Per la seva banda, el regidor de la CUP, Josep Plasencia, ha demanat la municipalització de les tres centrals i ha explicat que la concessió va començar el 1911 i, per tant, ja hauria vençut el termini per tornar a mans de l’administració local.

LA DATA

25-10
és el dia
en què estan citats a judici els quatre veïns de la Vall Fosca denunciats i encausats per Endesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA