Economia

Metro i bus funcionaran al 50% i rodalies, al 33%

El Ministeri d’Ocupació publica al DOGC els serveis mínims per a l’aturada de demà equiparant-los als d’una vaga general

La regulació afecta també educació, salut, ràdio i televisió, entre altres sectors

Decret excepcional per a una vaga excepcional. El Ministeri d’Ocupació i Serveis Socials va publicar ahir al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el decret de serveis mínims per a la vaga de demà, que té el mateix tractament que el d’una vaga general, amb disposicions que afecten tots els àmbits de les empreses públiques. El decret presta especial atenció a un servei fonamental com és el de la mobilitat, que apareix en el primer apartat de la regulació i que preveu uns serveis mínims d’entre el 25% i el 50% per a les diverses formes de transport públic.

En aquest àmbit destaquen els trens de rodalies, que durant tot el dia funcionaran al 33% de les freqüències normals. A Barcelona, tant el bus com el metro i el tramvia tindran un servei de fins al 50% en les franges d’hora punta del matí i de la tarda, per facilitar el moviment de les persones que optin per no secundar la protesta i anar a la feina. La resta del dia, el transport metropolità funcionarà a un 25%. Aquest és el mateix règim de funcionament que s’ha establert per als Ferrocarrils de la Generalitat, tant en les seves línies urbanes com en les interurbanes.

Pel que fa a col·lectius amb necessitats especials, com és el transport escolar o els ciutadans amb disminució, els serveis de transport funcionaran com un dia habitual. A les autopistes, en canvi, el personal es reduirà de la mateixa manera que ho faran els treballadors encarregats de gestió i manteniment de carreteres.

Educació i sanitat també ocupen una especial atenció del decret de serveis mínims. D’aquesta manera, les escoles que decideixen fer vaga hauran de disposar d’un mínim d’un professor per cada sis aules, als centres d’educació primària fins a 12 anys, i d’un docent per a cada quatre aules als centres d’educació especial. A l’hora del menjador s’haurà de garantir un terç del personal, mentre que també s’haurà de garantir un terç de la plantilla als jardins d’infància. En no ser obligatori, el decret de serveis mínims no diu res de les universitats.

Urgències

En el capítol de la salut s’ha de garantir el normal funcionament dels serveis d’urgència, tant pel que fa a l’atenció de ciutadans que hi puguin arribar per una emergència, com els que estiguin ingressats en centres o els que hagin de sotmetre’s a intervencions quirúrgiques urgents. El mateix criteri s’aplicarà per a tractaments com ara el de la quimioteràpia.

Els serveis mínims dictats també afecten la resta d’activitats públiques, regulant un per un tots els departaments i treballadors del servei d’emergències o protecció civil, i també el personal que atén els jutjats o els registres civils.

LES XIFRES

50%
L’emissió
de continguts informatius dels mitjans públics ha de cobrir la meitat d’un dia normal d’emissió.
85%
Els serveis
mínims decretats als serveis funeraris per a la recollida de difunts són uns dels més amplis.
10%
del personal
del ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya’ (DOGC) haurà de cobrir els serveis mínims.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia