Economia

Creix el pes de l’economia catalana en el total estatal

Ha passat de representar un 18,8% del PIB global el 2013 a un 19,2% el 2017, any en què, malgrat la tensió política, la taxa va augmentar una dècima

El PIB per càpita avança un 7,7% en 12 mesos

La macroeconomia catalana continua donant mostres d’haver superat la crisi, i alhora negant alguns dels missatges més ominosos que atribueixen a la tensió política i a l’auge del sobiranisme els pitjors mals econòmics. Les dades sobre la comptabilitat regional difoses fa pocs dies per l’institut estadístic espanyol, l’INE, van confirmar que el PIB català no tan sols va continuar a l’alça i a bon ritme l’any passat, sinó que va guanyant pes sobre el total del producte interior brut estatal.

Concretament, si el 2013 els més de 193.000 milions d’euros que representava el PIB català en xifres absolutes equivalien a un 18,8% del global espanyol, les primeres estimacions de l’INE referents a l’exercici passat situen aquesta ponderació en un 19,2%, quatre dècimes per sobre de les de quatre anys enrere, amb un volum de gairebé 223.140 milions de PIB anual al Principat. Aquest percentatge és el més alt registrat des que es va iniciar la sèrie recollida estadísticament, l’any 2000.

A més, Catalunya continua liderant el gruix del producte interior brut, ja que cap altre territori la iguala en volum i percentatge. Ni tan sols la capital espanyola, Madrid, una comunitat que l’any passat, segons l’autoritat estadística de l’Estat, va registrar un PIB equivalent a un 18,9% del total espanyol, taxa que es manté estancada des de fa tres anys.

A Catalunya, paral·lelament, el 2017 també va créixer el PIB per càpita, amb un pes poblacional sobre el cens estatal que es manté molt estable en un 16% des de fa anys i que només va caure una dècima, fins a un 15,9% els anys 2014 i 2015. Concretament, el PIB per càpita català va assolir els 29.936 euros anuals, amb un augment important d’un 7,7%, que contrasta amb els més moderats d’anys anteriors i encara més amb les caigudes del període de crisi [vegeu gràfic].

Tota aquesta informació acompanyava les dades bàsiques sobre el creixement de les economies dels territoris de l’Estat. L’INE va confirmar que el producte interior brut de Catalunya va ser d’un 3,3%, amb la qual cosa hauria quedat una dècima per sota de l’avanç que va fer fa pocs dies l’institut estadístic català, l’Idescat.

No obstant això, la taxa supera la mitjana estatal, un 3,1%, i queda en la franja alta del rànquing territorial, només darrere d’Aragó, que va avançar un 3,6%; Astúries, amb un 3,5%, i Madrid i Múrcia, amb un 3,4%, i davant d’altres territoris potents, com ara el País Basc, on l’economia va créixer un 3,1%.

LES XIFRES

3,3
per cent
va créixer el PIB català durant l’exercici passat, dues dècimes per sobre del conjunt de l’Estat.
29.936
euros anuals
va ser el PIB per càpita durant el 2017, any en què va créixer un 7,7% respecte a l’anterior.

Lideratge absolut també en la producció industrial

Catalunya lidera a l’Estat la xifra de negoci industrial, molt al davant de la resta de territoris. Concretament, amb gairebé 130.000 milions d’euros, acapara un 22,8% de la dada més recent en aquest àmbit que recull l’INE i que va difondre ahir, corresponent al 2016 i que per al conjunt de l’Estat va ser de 570.537 milions. A força distància del Principat, amb 64.982 milions i un 11,4% del total facturat hi ha Andalusia. Per altra banda, el País Valencià va generar un 10,6% del total, que en xifres absolutes equival a 60.652 milions.

Les companyies d’aquest sector donen feina a Catalunya a 460.033 persones, un 22,2% del total de treballadors ocupats en la indústria a l’Estat. El mateix percentatge és el que concentra el Principat en el capítol de la inversió en actius materials, amb 4.776 milions, segons l’INE.

Del total català, distribuït per subsectors, la indústria manufacturera va encapçalar el rànquing, amb una xifra de negoci superior als 112.000 milions, seguida de l’alimentació, amb 23.357 milions facturats, i les indústries químiques, que van fer negoci per valor de 16.871 milions, una xifra molt semblant a la de la fabricació de vehicles. Altres subsectors on Catalunya excel·leix són els productes farmacèutics, el refinatge de petroli, el paper i el tèxtil, i també el subministrament de serveis com ara l’aigua i l’electricitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia