Economia

La indústria desaprofita el talent femení

Només el 28% dels llocs de treball són ocupats per dones

Estan sobrequalificades i poques arriben al poder

La conciliació, eliminar el sostre de vidre i afavorir les vocacions tecnològiques i científiques, els deures

La indústria necessita cada cop més perfils tecnològics

Falten operàries, soldadores, supervisores, tècniques, programadores, científiques, enginyeres i també –moltes– caps d’àrea i directives. Les dones no només estan infrarepresentades en el sector industrial català –no arriben ni al 29% del total d’ocupació–, sinó que tenen feines i càrrecs que no es corresponen amb el seu nivell formatiu. La sobrequalificació i els problemes que tenen per ascendir i arribar als llocs de poder arran de les dificultats per conciliar però també pel sostre de vidre que frena la seva promoció interna, tenen importants efectes econòmics. La bretxa salarial de gènere en la indústria és superior a la del conjunt de l’economia, del 17,3% contra el 15,3%.

Són només algunes de les dades de l’informe La dona en el sector industrial a Catalunya, que, a instàncies dels sindicats, el govern ha impulsat en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria i que ha avançat en exclusiva a El Punt Avui abans de presentar-lo en societat. L’estudi alerta que per aconseguir que el talent femení deixi de desaprofitar-se i les dones puguin participar massivament i en igualtat d’oportunitats en el sector que genera l’ocupació “més estable i millor remunerada”, en primer lloc s’ha d’actualitzar la visió que es té de la indústria. “Hi ha un problema de base, que és la manca de vocacions industrials, sobretot de perfil tècnic, tant en homes com en dones, perquè quan parlem d’aquest sector encara dibuixem xemeneies amb fum quan és la branca que més innova”, reflexiona la directora general d’Indústria, Àngels Chacón. El problema s’agreuja en el cas de les dones per un tema cultural i d’estereotips. La masculinització de l’entorn laboral i la manca de referents femenins allunya les dones de determinats llocs de treball, així com augmenta la seva preferència per carreres més socials. “Les dones que treballen en la indústria estan més preparades, tenen un nivell formatiu superior al dels homes, però es decanten més per carreres de ciències socials i dret, cosa que els impedeix accedir a perfils de més responsabilitat i més tècnics”, relata Carme Poveda, autora de l’informe. “L’escassa participació de les dones en els àmbits tècnic i tecnològic és central en la discussió del perquè hi ha poques dones en el sector industrial, ja que bona part dels treballadors requereixen formació tècnica de grau mitjà (FP) o una titulació universitària STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques)”, indica l’informe, que es presentarà divendres que ve.

Tot i que la inserció laboral arriba en aquests casos al 100% per la falta de professionals, les matriculacions estan estancades en formacions com ara instal·lació i manteniment, fabricació mecànica, electrònica i les TIC, tant en estudis de grau com d’FP. Quant als perfils més tecnològics, destaca Poveda, la indústria 4.0 els necessita cada cop més i només el 20% dels titulats de Catalunya tenen formació en STEM, quan a Alemanya la xifra arriba al 40%. “Això significa –conclou– que necessitem un 50% més de titulats, de manera que no ho podrem aconseguir sense involucrar-hi les dones.”

No es tracta d’imposar res, deixa clar l’autora de l’informe, sinó d’evitar que els prejudicis i la falta d’informació continuïn condicionant les vocacions i el futur laboral de milers de nenes i joves. Les dones necessiten tenir davant seu tot el ventall d’opcions per poder escollir amb llibertat i saber que si volen, poden.

Material pedagògic

Analitzat l’acurat informe i fent ús del marge de maniobra que permeti l’evolució política del país, la direcció general d’Indústria vol consensuar amb el Departament d’Ensenyament i la resta d’àrees implicades un pla d’actuacions per treballar ja des de primària les competències femenines, fer visibles dones referents en àmbits com ara la ciència i la tecnologia, implantar assignatures de tecnologia obligatòries a les escoles, explicar el canvi mediambiental que ha fet la indústria i també les oportunitats laborals que ofereix. “Ja es fan visites a empreses, però a vegades no passa de ser una simple excursió; cal preparar material pedagògic que treballi tots aquests conceptes”, remarca Chacón. Per sobre de tot, s’haurà d’aconseguir que les alumnes entenguin que la tecnologia també té una utilitat social. “En molts països ha augmentat el nombre de matriculacions i, per tant, s’han impulsat moltes vocacions femenines només canviant el nom de les titulacions”, indica Poveda.

Si se supera la primera barrera, però, que és accedir a aquest món, les dones es trobaran altres obstacles que les afecten sobretot a elles. La conciliació entre la vida laboral i la familiar és l’assignatura pendent del món laboral, però encara més en el cas del sector industrial, sigui quina sigui la posició dels treballadors. Com reconeixen en una de les entrevistes fetes per elaborar l’informe les caps de diferents àrees del grup siderúrgic Celsa, hi ha poques dones en l’empresa perquè la majoria de la plantilla està en planta i es treballa per torns rotatius. Cada tres dies o cada setmana es fa canvi d’horari: matí, tarda o nit. “És recomanable des del punt de vista de la salut però inevitablement dificulta la conciliació”, admeten. Per a Poveda, en massa indústries “no es preveu que els torns es puguin anar adaptant al cicle de vida de les persones”. Si parlem dels centres de decisió, hi ha poques dones també, perquè són elles les que majoritàriament s’ocupen de la criança i poques ho poden combinar amb les exigències laborals. “Per assolir una posició de direcció en una multinacional sovint es demana passar un o dos anys en una altra planta del grup a l’estranger o en un altre punt d’Espanya, i això pot ser un obstacle més gran per a les dones que per als homes per motius familiars si a casa no tenen una veritable corresponsabilitat en les tasques de cura”, relaten fonts de Celsa.

El fre a la promoció interna també té molt a veure amb la poca presència de dones en els càrrecs de direcció. “Existeix un sostre de vidre que frena l’ascens professional de les dones als llocs de direcció de les empreses industrials, ja que la participació de dones amb estudis universitaris en llocs intermedis (tècnics i professions científiques o de suport) és força similar a la dels homes, però baixa bruscament en els llocs directius”, indica l’informe. Només el 13% de les dones amb estudis universitaris ocupen llocs de direcció i gerència, contra el 26% dels homes.

El govern es reunirà ara amb l’Institut Català de les Dones per decidir conjuntament actuacions. Tant la directora general d’Indústria com l’autora de l’estudi deixen clar que augmentar la presència femenina en aquest sector no només és un tema de justícia social, sinó també de competitivitat: “Està totalment demostrat que els equips mixtos són molt més rendibles.”

LES FRASES

Hi ha poques dones en la indústria perquè es decanten més per carreres de ciències socials
El sostre de vidre frena l’ascens professional de les dones als llocs de direcció
Carme Poveda
autora estudi indústria
Hi ha un problema de base, que és la manca de vocacions industrials, sobretot de perfil tècnic
Per aconseguir canvis, hem de treballar des de primària i tenir bon material pedagògic
Àngels Chacón
dir. gen. indústria

Actuacions que cal impulsar

Fomentar vocacions tècniques

L’estudi assenyala que per aconseguir que més dones cursin carreres tècniques i tecnològiques cal treballar aquestes competències –i amb visió de gènere– des de primària i explicar quina és la utilitat social de la tecnologia.

Canviar la percepció de la indústria

Es considera prioritari explicar que la indústria ha evolucionat, ha fet un gran canvi mediambiental i ofereix bones oportunitats laborals.

Retenir i potenciar el talent femení

Les empreses han de facilitar la conciliació de la vida laboral i personal, deixar de premiar el presencialisme i treballar per objectius i trencar barreres situant dones en posicions ‘difícils’ que serveixin d’exemple.

Promoure l’accés als llocs de poder

Es demana garantir que els criteris de promoció interna no discriminen les dones i establir quotes temporals en els consells d’administració de les grans empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia