Economia

Les cooperatives, a l’alça

El nombre de cooperatives existents a les comarques gironines ha crescut pràcticament un 8% en deu anys, en ple període de crisi

Hi ha registrades un total de 262 cooperatives, un 6,4% de les catalanes

Actualment hi ha registrades un total de 262 cooperatives

“El gener o febrer del 2017 teníem la idea i al maig ja érem cooperativa.” Olga Taravilla, de Cultural Rizoma , comença a explicar com ella i la seva sòcia, Rita Andreu, van crear aquesta cooperativa gironina de treball adreçada al foment i promoció de projectes culturals i artístics. Totes dues eren autònomes, coincidien en alguns treballs que feien i van decidir associar-se. Opinen que un dels moments clau del procés per esdevenir cooperativa i que els ha resultat més beneficiós va ser haver de fer el pla d’empresa, un tràmit que va obligar-les a marcar una direcció més concreta de treball i, a la vegada, de més fermesa. “L’experiència de moment és molt positiva perquè podem assumir projectes que com a autònomes soles no podríem assumir”, explica Rita Andreu. Entre els punts més complicats, afirmen que hi ha la paperassa, perquè “és més burocràtica i més complexa”.

En plena crisi

El cas de Cultural Rizoma és un dels darrers exemples de noves cooperatives constituïdes a les comarques gironines, un territori que n’ha sostingut un creixement important durant aquests anys de crisi. De fet, les darreres estadístiques sobre cooperatives existents a la demarcació publicades pel Departament de Treball indiquen que a finals del 2017 a les comarques gironines hi havia un total de 262 cooperatives, que representen un 6,4% de les cooperatives catalanes. La majoria són de treball associat, és a dir dedicades a produir béns o prestar serveis a terceres persones, i de fet, és el tipus majoritari que hi ha a Catalunya, on, en total, hi ha 4.089 cooperatives registrades.

Entre les 262 cooperatives gironines, com a mínim nou s’havien constituït entre el gener i el setembre del 2017, segons dades del Ministeri de Treball. Si es tenen en compte els darrers deu anys, coincidint amb el període de crisi, les estadístiques indiquen que el creixement del nombre de cooperatives ha estat pràcticament d’un 8%, ja que el desembre del 2007 el nombre de cooperatives a la demarcació era de 243. En números absoluts, ara n’hi ha dinou més. El desembre del 2016 el nombre de cooperatives donades d’alta al registre a la demarcació era de 256. Tot i aquest creixement, el territori gironí és encara el que disposa de menys cooperatives de l’àmbit català, cosa que s’explica sobretot pel fet que tant a Tarragona com a Lleida el nombre de cooperatives agràries és més important.

Tornant al territori gironí, i malgrat les xifres oficials, també cal tenir en compte que l’estudi Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa del territori, presentat fa mig any i promogut per la Diputació de Girona i l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, destaca que no totes les cooperatives donades d’alta tenien activitat registral. De totes maneres, entre les conclusions hi ha el fet que la majoria de les cooperatives gironines són de treball associat, que tenen menys de quinze anys d’antiguitat i que són de sectors diversos i amb menys de cinc treballadors. Així mateix, l’estudi –que havia analitzat un total de 152 cooperatives– conclou que més de la meitat dels treballadors de les cooperatives són dones.

Som Energia: la cooperativa de consum amb més socis

La cooperativa més important actualment a les comarques gironines pel que fa al nombre de socis és Som Energia, que ja supera els 47.000 socis. De fet, no és la més nombrosa a la demarcació, però hi ha poques cooperatives europees d’energia verda que arribin a aquestes xifres. Aquest projecte, que va néixer el 2010, ha vist com any rere any no deixava de guanyar adeptes, però sobretot això s’ha accelerat durant aquest primer trimestre del 2018. Si fins abans del desembre el nombre de socis que es donaven d’alta era d’uns 150 a la setmana, actualment aquesta xifra és de 250, quan també se signen uns 400 contractes nous setmanalment. Durant el primer trimestre del 2018 el nombre de socis que s’han donat d’alta –uns 5.000– és pràcticament el mateix que es va aconseguir durant els tres primers anys de la cooperativa. Aquest augment iniciat el desembre passat respon a l’anunci de la cooperativa d’energia verda que abaixaven els preus, però també a l’impacte de la situació política a Catalunya, que fins i tot va dur l’empresa a emetre un comunicat.

Èxit

Objectiu: fomentar l’economia social

U.C

Les sòcies de Cultural Rizoma expliquen que entre els punts més complicats a l’hora d’engegar el projecte hi ha la paperassa, perquè “és més burocràtica i més complexa”. En aquest sentit, tant Taravilla com Andreu destaquen el suport rebut per poder constituir-se com a cooperativa per part de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines (ACGI). De fet, van ser la primera cooperativa constituïda a través d’aquest ens a les comarques gironines, que és un de la quinzena d’ateneus creats pel Departament de Treball a finals de l’any 2016 per enfortir l’economia social i cooperativa a Catalunya.

L’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, amb seu a Sarrià de Ter però amb subseus a l’Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa i la Selva, té com a objectius sensibilitzar el territori i fomentar la creació d’empreses de l’economia social, així com fer de gestors i assessors. Cultural Rizoma és un de la trentena de projectes en què ha treballat i treballa l’ACGI, com és el cas, per exemple, d’una botiga de jocs de taula que també ofereix recursos acadèmics per aprendre jugant. També hi ha una cooperativa que fa cervesa artesana o un estudi d’arquitectura, entre altres.

“Fa il·lusió veure que ve gent i diu que volen ser cooperativa”, afirma Maite Esteve, una de les tècniques de l’ACGI. Núria Tomàs, que també és tècnica, explica que a les comarques gironines hi ha molts tipus de cooperatives, sigui la nova d’habitatge a Calonge, de gestió forestal o escoles, entre d’altres.

Difusió

Organitzen una jornada per passar al consum responsable

Per difondre “una nova manera de consumir” i fer el canvi “cap a un model de consum responsable”, l’ACGI organitza una Install Party el 22 de maig al passatge Aristides Maillol (seu de la Generalitat a Girona) en què es podran contractar assegurances ètiques, mobilitat sostenible, energia verda o telefonia de proximitat, a més de poder obrir un compte bancari en una entitat amb valors o associar-se a una cooperativa ecològica. A més, també hi ha prevista una conferència a càrrec de Jordi Morillas, responsable de desenvolupament de Més Opcions, i Javier Gómez (Arç Assegurances).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida