Economia

Catalunya lidera el descens de l’atur a l’Estat al maig

El nombre de desocupats es va reduir en 13.378 persones amb relació a un mes abans i va caure a totes quatre demarcacions

El conseller El Homrani reclama la derogació de les reformes laborals

L’atur es va tornar a reduir durant el mes de maig i Catalunya va liderar els descensos registrats a l’Estat espanyol, tot i no ser tan marcats com en anys anteriors. Amb tot, es van registrar descensos tant a nivell mensual com interanuals, es va baixar de la xifra de 400.000 aturats i en totes les demarcacions catalanes l’atur ha anat a la baixa. Segons les dades publicades ahir pel Ministeri de Treball, el nombre d’aturats a Catalunya es va reduir en 13.378 persones al maig si es compara amb l’abril (-3,35%) i en 23.922 persones si es mira un any enrere (-5,84%). La xifra de desocupats quedava, però, ens 385.568 persones. A l’Estat espanyol es comptabilitzaven 3,25 milions de persones sense feina i l’atur es va reduir un 2,51% intermensual i un 6% interanual.

Totes les demarcacions van registrar descensos en el nombre de desocupats, més intens a Lleida (8,2%), gràcies als resultats en l’agricultura, Girona (5,7%) i Tarragona (4,83%) que no pas Barcelona (2,4%). Del total d’aturats a Catalunya, 219.700 són dones i 165.868, homes, mentre que els menors de 25 anys arriben a 25.850.

Durant el mes de maig la contractació va augmentar un 18,39% mensual (2,94% interanual) i dels 303.805 nous contractes, només 40.183 van ser indefinits, els 263.622 restants, temporals.

El nou conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, valorava ahir l’atur amb un to agredolç assegurant: “Aquestes dades són positives: continuem creant ocupació i més que en l’època prèvia a la crisi, però hem de situar que tenim un problema amb la qualitat de l’ocupació i hem de fer-hi front.” El Homrani va lamentar que “tenim una contractació molt temporal” i que Catalunya no està “als nivells de contractació indefinida previs a la crisi, i això el que demostra és que el marc regulador del marc del treball no facilita el treball en bones condicions i indefinit”. En aquest sentit, El Homrani va aprofitar el seu primer contacte amb la premsa i el seu primer dia al capdavant de la conselleria per “enviar un missatge al futur govern de l’Estat espanyol”. “Ara tenen la possibilitat –va dir– de fer allò que han dit moltes vegades de tirar enrere les reformes laborals perquè necessitem crear ocupació de qualitat”. Segons El Homrani, s’ha de crear “ocupació de qualitat que permeti als ciutadans tenir un projecte de vida digne”. El nou conseller va advocar per la concertació social i per afavorir el diàleg tripartit entre sindicats, patronal i govern per trobar solucions.

LA FRASE

La contractació és molt temporal, no estem als nivells de contractes indefinits d’abans de la crisi
Chakir el Homrani
Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

Que s’obrin converses, la prioritat

A l’hora de valorar les dades de l’atur, en què els sindicats van avisar de l’excessiva temporalitat dels contractes (87% a Catalunya), els agents socials van aprofitar per demanar al nou conseller la reversió de les condicions de la reforma laboral.

Així, CCOO demana directament “derogar la reforma laboral” mentre que la UGT instava a “començar a negociar amb la nova representació política totes aquelles mesures que generin un canvi de model productiu”. La patronal Pimec insistia que cal reforçar el sector industrial i animava a aplicar els punts recollits al Pacte Nacional per a la Indústria, i la Cecot insistia també en la necessitat de diàleg social. Per Foment, calen “mesures destinades a recuperar la confiança empresarial i les inversions productives”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia