Economia

Economia

La gestió del treball i de la confiança

Una jornada al Centre-Eix de Negoci de Santa Coloma exposa models de cooperatives que donen feina i generen riquesa

Un dels fundadors de Tarpuna destaca que treballar al sector vol un canvi de mentalitat dels socis-empleats

Josep Maria Vallès és un dels quatre socis que va fundar, fa sis anys, la cooperativa Tarpuna (sembrar en la llengua dels inques, el quítxua). Amb seu fiscal a Barcelona i treballant en horticultura social i la pobresa energètica, la cooperativa dona feina ara a nou persones. “Vam fundar la cooperativa perquè hi crèiem, perquè és molt democràtica i molt transparent”, diu Vallès.

Una cooperativa requereix el mateix capital social que una societat limitada per començar, detalla Vallès. Ell té un despatx de feina al Centre-Eix de Negoci de Santa Coloma, però amb la resta de socis-empleats fan ús de les noves tecnologies –les reunions són per Skype, de vegades–. “Les persones que formen una cooperativa tenen el mateix pes [en la direcció].”

“Sostenibilitat econòmica”

A Tarpuna estan satisfets perquè el projecte rutlla i “estem en un punt de sostenibilitat econòmica”, afirmen. Ha calgut, però, implicar-se emocionalment en la feina. “En general, hi ha una cultura de l’assalariat, que va a treballar, li diuen el que ha de fer i cobra. En una cooperativa, és copropietari i la feina també és responsabilitat seva. Però per a això cal un aprenentatge. És important gestionar la comunicació, la confiança dels socis.”

Vallès va participar ahir en la jornada Ocupar-se laboralment a través d’una cooperativa, que va organitzar el Cercle 1-la Selva, de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, al Centre-Eix de Negoci, que el Consell Comarcal i l’Ajuntament colomenc van obrir el 2015. També van exposar el seu model cooperatiu Èric Llacuna (Divertus), Cristina Viegas (Net+Net) i Carme Dolz (Mares de Dia).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia