Economia

Un cadenat intel·ligent

producte ·

L’estudiant del Tecnocampus Miquel Giménez idea una protecció per a la moto que es desbloqueja amb l’empremta dactilar

L’invent ha guanyat nombrosos concursos i els 16.500 euros rebuts aniran destinats al segon prototip

El jove, de 22 anys, està ara mirant com fabricar el producte i si tanca un acord amb alguna companyia

L’emprenedor creu que cada cop serà més habitual connectar tots els dispositius amb el mòbil

El jove Miquel Giménez va perdre la clau del cadenat del seu armari del vestidor mentre feia natació. “Me la posava al turmell, lligada amb una goma de cabell, i vaig haver de bussejar per tota la piscina per trobar-la, vaig decidir que no em podia tornar a passar”, relata. Va plantejar-se fer servir un cadenat amb codi, però va veure que Youtube està farcit de tutorials per ensenyar a obrir-los en pocs minuts, així que va decidir aplicar els seus coneixements per fer-se a mida el producte. Amb 22 anys i a punt d’acabar els estudis d’enginyeria mecànica i electrònica industrial i automàtica del TecnoCampus de Mataró, ha ideat Thumblock un cadenat biomètric intel·ligent per a motocicletes que funciona amb l’empremta dactilar i que, si tot va bé, d’aquí a poc serà al mercat. Acaba de rebre el premi al Millor Projecte Empresarial en el sisè Fòrum d’Emprenedoria de Sabadell. El guardó li ha concedit 1.500 euros i la possibilitat d’accedir a un espai d’incubació al Centre de Negocis Nodus Barberà.

Va decidir centrar-se en les motos perquè “Barcelona és la ciutat europea on es cometen més robatoris de motocicletes” i la idea de negoci va néixer l’any passat en el marc del programa de creació i acceleració d’start-up del Tecnocampus Yuzz, que també va guanyar Giménez. Els 16.500 euros recaptats en tots els guardons rebuts –menys impostos– aniran destinats al segon prototip del cadenat, “més enfocat al producte final“, indica Giménez. Està ara avaluant com fer el procés productiu i de moment guanya pes l’opció d’arribar a un acord amb una empresa especialitzada en cadenats perquè els fabriqui i dedicar-se ell a la part electrònica i de valor afegit. També està estudiant si alguna companyia de motos està interessada a vendre els seus vehicles amb el cadenat. “Anirà fixat a la moto i connectat directament a la bateria”, concreta l’inventor, però no és l’únic avantatge, ja que, gràcies a un sistema de geolocalització, el conductor pot saber sempre on és el cadenat i, per tant, la moto. “Per si te la roben o no recordes on l’has aparcat.” Ofereix també la possibilitat de rebre una alerta al mòbil si algú l’intenta forçar el mecanisme i també registrar diferents empremtes dactilars i permetre amb el mòbil que les persones inscrites tinguin accés a la moto.

Tot connectat a internet

Segons Giménez, es tracta d’impulsar l’internet de les coses, que significa la possibilitat de tenir qualsevol dispositiu electrònic connectat a internet. Posa com a exemple la connexió d’una rentadora a internet perquè l’usuari la pugui connectar amb el mòbil. Aquesta i altres comoditats són habituals i ho seran encara més, opina, ja que “l’evolució tecnològica està seguint una corba exponencial”. “M’agrada pensar com serà la tecnologia d’aquí a dos anys, perquè si penso en un producte amb tecnologia actual, quan surti ja serà obsolet”, reflexiona.

Per a Giménez, l’estada que va fer a Silicon Valley gràcies al premi Yuzz va marcar un abans i un després en la seva vida. Allà, visitant la Meca de la innovació i gegants com ara Facebook o Google, va aconseguir acabar el procés de validació dels clients, el model de negoci i el pla de màrqueting del seu projecte, a banda de tenir el primer prototip del seu cadenat, però sobretot va canviar la manera de veure les coses. “Allà el fracàs no s’entén com una cosa negativa perquè t’ajuda a millorar, després de conèixer aquesta cultura i aquesta manera d’entendre l’emprenedoria vaig tornar encara més motivat, és una injecció d’energia”, relata.

A finals d’any, Giménez espera tenir el segon prototip acabat, però a partir d’aquí prefereix ser prudent amb els pronòstics. “Com que treballo en un escenari d’incertesa força elevada, prefereixo marcar-me accions més a curt termini fins a arribar a l’objectiu final, que és llançar el producte al mercat amb les màximes garanties d’èxit.” Giménez ja venia de pares emprenedors però no se li va encendre la guspira fins a la carrera. Reconeix ara que el cap li bull d’idees. “Vaig fent coses però el meu principal projecte i en el qual estic centrat és Thumblock”, deixa clar.

1.500
euros
ha rebut l’emprenedor Miquel Giménez gràcies al premi al Millor Projecte Empresarial en el sisè Fòrum d’Emprenedoria de Sabadell.
1
any
fa que l’inventor del cadenat intel·ligent va fer una estada a la Meca de la Innovació, Silicon Valley.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia