Economia

L’alça de la pensió de viduïtat arribarà a 59.000 catalans

Representen poc més de la meitat del total de beneficiaris d’aquesta prestació

Nou de cada deu són dones que només reben aquests ingressos

El complement de mínims frena la millora

La millora prevista de les pensions de viduïtat tindrà un abast limitat, ja que arribarà a poc més de la meitat dels seus perceptors a Catalunya, concretament a un 55,9% del total. Això vol dir que dels 105.825 catalans que reben pensió de viduïtat només 59.151 experimentaran una pujada en els seus ingressos. Val a dir, a més, que nou de cada deu són dones que només reben aquesta prestació.

L’augment, que es deixarà notar oficialment quan s’aboni la primera nòmina del mes d’agost; és a dir, el primer dia laborable de setembre, es va aprovar el 20 de juliol passat dins del pressupost general de l’Estat per a aquest any, tot i que la mesura estava prevista per llei des de feia set anys. La Seguretat Social va incrementar d’ofici la pensió de viduïtat per a aquells perceptors que compleixin un seguit de requisits: els beneficiaris són els pensionistes de 65 o més anys que no perceben salaris per treball ni altres pensions i que no tinguin altres ingressos per damunt dels 7.347,99 euros anuals, que són el límit de rendes fixat en el pressupost general per al 2018.

La millora es fa efectiva perquè s’incrementa el percentatge aplicable a la base reguladora de la prestació, que passa del 52% al 56%, segons va aclarir el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, que també va avançar que aquesta pujada arribarà al 60% l’any que ve. La pensió mitjana de viduïtat passa així de 735,97 euros mensuals a 811,97 euros en les pensions que ara es veuen millorades, pujada que equival a un increment del 7,69%.

El motiu pel qual la meitat del col·lectiu no notarà canvis en els seus ingressos és perquè ja són perceptors de la pensió mínima i reben l’anomenat “complement de mínims“, que es cobra quan el que rep una persona vídua no arriba a la prestació mínima que marca la llei. Així, si s’amplia la base reguladora, creix la pensió, però el complement de mínims, que s’hi adequa, disminueix al mateix temps en la mateixa quantitat. Això no obstant, aquestes persones sí que percebran un augment addicional en la seva pensió del 3% aprovat en el pressupost general de l’Estat, que s’aplica a totes les pensions mínimes des del juliol.

El cost de la mesura no és menor. Comptant totes les pensions de viduïtat de l’Estat té un cost global per a la Seguretat Social de 27,5 milions d’euros mensuals, equivalents a 164,9 milions per a aquest any, repartits en sis pagaments, d’agost a desembre més l’extra de Nadal. L’augment de la despesa anual per al sistema durant el 2019 serà de 405,2 milions d’euros.

Una actualització cara

Amb tot plegat, la Seguretat Social està batent els seus propis rècords de despesa. Aquest agost les pensions contributives han costat 9.217 milions d’euros, un 4,9% més que fa un any i la xifra més alta de la història, tenint en compte, a més, que els increments durant la pràcticament tota la crisi han estat molt inferiors.

Les pujades de pensions previstes en el pressupost d’un 3% per a les mínimes i d’un 1,6% per a la resta, junt amb l’ampliació de la base reguladora de les de viduïtat, han fet disparar el volum global de les prestacions. Les pensions han pujat en conjunt un 3,7%, i concretament les de jubilació, un 4,3% respecte a l’any passat.

Nous impostos per salvar el sistema

El govern socialista presidit per Pedro Sánchez ja ha deixat clar que no descarta instaurar nous impostos per cobrir les millores en les pensions. Així ho va anunciar fa pocs dies la mateixa ministra de Treball, Magdalena Valerio, que va augurar una reforma fiscal que introdueixi més progressivitat i que faciliti la sostenibilitat de les pensions. “Si no n’hi ha prou amb les cotitzacions –va augurar Valerio– es debatran impostos especials que gravin les transaccions financeres o la taxa Google.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia