Economia

Sindicats i patronals es posen com a model de diàleg

Els agents socials fan una crida a la negociació amb l’Estat per evitar una tardor calenta en termes polítics

Es mostren contraris o molt reticents a una possible aturada de país l’1 d’octubre

La firma de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), formalitzada ahir al Palau de la Generalitat, va servir als agents socials per reivindicar el diàleg i la negociació davant l’auguri d’una tardor calenta en l’àmbit polític. Sindicats i patronals van coincidir, amb matisos, a rebutjar una rentrée postestival de confrontacions i van fer una crida a bastir ponts entre Catalunya i l’Estat per evitar “profecies autocomplertes” de fractura social, en paraules de Javier Pacheco, secretari general de CCOO.

Va ser precisament Pacheco qui va aixecar la llebre durant l’acte de la signatura de l’AIC, que en principi era eminentment protocol·lari, quan durant la seva intervenció va fer un toc d’alerta davant els representants institucionals presents, entre els quals hi havia, a més del president Torra, el vicepresident del govern, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacon. “Cal entendre el valor de la concertació i el consens –va indicar Pacheco– dins de les responsabilitats polítiques.” El líder sindical va fer una crida “a la recuperació de la cohesió social”, i ho va exemplificar recordant les fortes diferències entre representants empresarials i sindicats que, va subratllar, no han estat obstacle per arribar a pactes.

Camil Ros, secretari general d’UGT, va estar d’acord en la necessitat d’avançar en l’autogovern i d’assumir el màxim de competències reclamades durant l’acte per Torra, però va recordar als responsables polítics catalans la necessitat de desenvolupar atribucions que ja es tenen, com per exemple en FP, que, va lamentar, “no s’estan aplicant”.

Comptar abans d’actuar

Cap dels responsables d’agents socials va voler parlar d’aturades de país, com la que han proposat algunes veus per commemorar l’1-O. Per Josep González, president de Pimec, “les coses no s’arreglen perjudicant l’economia”, va assegurar. Ros, per la seva banda, va apel·lar al discurs d’UGT que indica que “entre la unilateralitat i el 155 hi ha un espai molt important per recórrer”. El líder ugetista creu que “cal buscar i actualitzar els consensos amplis, de 70% o el 80%, com ara els que estan en contra de la presó preventiva o del dret a decidir, i en funció d’aquests prendre les accions, però no a l’inrevés”.

Precisament ahir a la tarda, Pacheco i Ros es van reunir durant dues hores amb el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, al centre penitenciari de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada). A la sortida, els dos líders sindicals van reclamar la llibertat dels presos i van exigir trobar una “solució política a un problema polític”.

Catalunya, “Dinamarca del sud”

Durant l’acte, el president de la Generalitat, Quim Torra, va fer una reivindicació de les potencialitats del país per posicionar-se com a membre “del club dels estats adaptatius i dinàmics, com ara Dinamarca, Àustria, Suïssa, Suècia, Noruega o Irlanda”. Per Torra, la proximitat en la gestió fa d’aquests països els més ben preparats per assumir els canvis de l’entorn i la globalització. “Catalunya ha de ser la Dinamarca del sud”, va subratllar el president, que va elogiar l’AIC com un “acord necessari”, que se suma a la reivindicació del govern per obtenir plenes competències en l’àmbit laboral per corregir situacions de vulnerabilitat i efectes de la crisi com el fet “inadmissible” que “hi hagi persones amb contracte de feina en risc de pobresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia