Economia

Els empresaris recorden a Sánchez el greuge elèctric

Deu organitzacions demanen al govern de l’Estat el restabliment de la CNMC com a autoritat competent per fixar les tarifes

Denuncien davant la UE ajuts d’Estat

Un grup de deu organitzacions empresarials catalanes ha enviat un escrit al president espanyol, Pedro Sánchez, per recordar-li el greuge comparatiu que pateix Catalunya en l’àmbit de les tarifes elèctriques i per reclamar-li que restableixi la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) com a autoritat competent per fixar els preus.

Els reclamants consideren que actualment les tarifes es fixen sense criteris tècnics i adjunten documentació que acredita no sols aquest fet, sinó que, a més, els pressupostos del 2018 inclouen una partida presumptament per compensar la caiguda d’ingressos que implica el canvi tarifari introduït en benefici d’un únic territori, el País Basc.

L’origen de tot plegat es remunta a la primavera del 2017, quan l’executiu presidit per Mariano Rajoy es va assegurar l’aprovació del pressupost general de l’Estat atenent una reclamació del govern basc. Rajoy va permetre un canvi en l’escala de potències, organitzada en trams de manera que com més tensió suporta la xarxa, més baixos són els preus. L’acord entre amb el PNB comportava que els grans consumidors abonats a una potència d’entre 30 i 36 kV pagarien menys, perquè aquest tram es va eliminar i es va incorporar al tram superior, de tarifa més barata.

Uns sí, els altres no

Això beneficiava directament el gruix de les empreses del País Basc, on l’entramat elèctric té aquesta potència, mentre que les catalanes i d’altres zones de l’Estat, que estan connectades a una xarxa que no suporta més de 25 kV, quedaven condemnades a abonar factures més cares.

En el seu escrit, les entitats empresarials informen Sánchez de la denúncia que han interposat davant d’instàncies europees, i li adjunten les comunicacions amb la direcció general de la Competència de la UE que acrediten el greuge denunciat, que, segons asseguren, “perjudica greument la competitivitat de les companyies catalanes”.

Els empresaris es van adreçar al juny a la Comissió Europea perquè inclogués en l’expedient d’investigació el fet que en el pressupost d’aquest any, pendent de ratificar al Senat, hi ha prevista una partida que les entitats sospiten que està destinada a compensar la reducció d’ingressos que comporta reduir el cost del peatge del tram eliminat i que constaria com a “ajuda d’Estat”. La Comissió ja té obert un procediment d’infracció a l’Estat espanyol per no haver respectat la independència de l’òrgan regulador dins de les normes del mercat interior de l’electricitat. Alhora, la CNMC també ha elevat al Suprem un recurs contra el reial decret que traspassa funcions seves al ministeri.

Sectors clau en lluita per la competitivitat

Les organitzacions empresarials que han elevat la seva veu per protestar són AEPCRO-Associació d’Empreses i Propietaris de Can Roqueta, Cecot, CEDAC-Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya, Centre Metal·lúrgic, Confederació Catalana de la Fusta, Federació Empresarial del Metall, Gremi de Tallers de Reparació i Venda d’Automòbils i Recanvis de Sabadell i Província de Barcelona, l’Institut Industrial Tèxtil, RETAILcat-Unió d’empreses del Retail a Catalunya i la Unió Empresarial Metal·lúrgica. Quan va sorgir la polèmica, ja es va alertar que com que la factura elèctrica global és una caixa única que es reparteix entre els abonats, la compensació d’aquests diners havia de sortir d’alguna altra banda, fet que ara sembla confirmar-se amb la sospitosa partida dels pressupostos. El càlcul que la Cecot i altres organitzacions van fer en el seu moment és que la diferència podria comportar globalment uns 200 milions d’euros més anuals, ja que les empreses no tenen possibilitat d’escollir tarifa, directament vinculada a la xarxa de cada zona, que va ser definida per la companyia elèctrica que hi operava quan es van construir les infraestructures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona