Economia

Un 10% més d’empreses a la demarcació de Girona que fa 5 anys

El món empresarial gironí es reactiva després del descens de la crisi

A principis d’any hi havia a la demarcació 62.984 empreses actives, 5.769 més que el 2013

Més de la meitat no tenen assalariats

La meitat són de persones físiques, sobretot autònoms

Diverses veus, des del món polític fins al món empresarial, fa temps que assenyalen que s’està sortint de la crisi, tot i que sovint les butxaques de molts ciutadans no ho acaben de notar. Les dades de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) confirmen la reactivació del món empresarial gironí en els últims anys. El nombre d’empreses actives a la demarcació de Girona fa cinc anys que torna a créixer, any rere any, després d’haver experimentat un lleuger retrocés entre el 2010 i el 2013.

Segons el Directori Central d’Empreses (Dirce) de l’INE, les comarques gironines tenien a principis d’aquest any un 10% més d’empreses actives que cinc anys enrere. En concret, l’1 de gener del 2018 hi havia 62.984 empreses actives, 5.769 més que les 57.215 que hi havia en arrencar l’any 2013. Si es comparen les dades amb les de l’inici del 2017, durant l’any passat l’increment del nombre d’empreses a la demarcació va ser d’un 1,5%. Es tracta d’un creixement lleugerament inferior al que hi va haver durant els anys 2014 (2,4%), 2015 (2,6%) i 2016 (2,5%). El 2013 l’augment va ser del 0,8%. En total, l’augment acumulat en aquests cinc anys és d’un 10,1%.

El món empresarial gironí, doncs, torna a créixer després de registrar un lleuger retrocés durant quatre anys a causa de la crisi econòmica. Entre l’1 de gener del 2009 i l’1 de gener del 2013, el nombre d’empreses actives es va reduir un 2% (de 58.404 a 57.215). La crisi va estroncar el creixement que hi havia des de principis de segle –amb l’excepció de l’any 2004–. La xifra rècord d’aquest principi del 2018 suposa que actualment hi hagi a la demarcació un 31,3% més d’empreses actives que a principis de segle (l’any 2000 n’hi havia 47.973).

Radiografia

Moltes empreses gironines són familiars o d’emprenedors autònoms i així ho corroboren les dades de l’INE, en què queda clar que la majoria són de mides reduïdes. En concret, més de la meitat d’empreses actives de la demarcació l’1 de gener del 2018 (el 53,4%) no tenien cap empleat contractat i més d’un quart (el 28%) tenien només un o dos assalariats. Així, només el 18,6% tenien tres o més treballadors. De fet, només sis empreses tenien més de 1.000 treballadors (una de les quals, més de 5.000).

Pel que fa a la condició jurídica de les empreses gironines, la meitat són de persones físiques (el 50,27%), concepte en què s’inclouen tant els empresaris individuals o autònoms com les comunitats de béns i les societats civils, i més d’un terç (el 35,2%), societats de responsabilitat limitada. La resta es reparteixen entre associacions, comunitats de béns, societats anònimes i, en menys proporció, societats cooperatives i organismes autònoms. Les societats comanditàries i les col·lectives són molt minoritàries, amb només un i dos casos, respectivament, en tota la demarcació.

El Dirce de l’INE també inclou dades dels locals actius que tenen les empreses: el total a la demarcació de Girona és de 71.596 locals, un 9,1% més que cinc anys enrere. En el cas dels locals, el Dirce dona dades detallades per províncies del tipus d’activitat que duen a terme. Destaca que el 14,7% (més de 10.500 locals) estan destinats al comerç al detall i un 6,1% (gairebé 4.400 locals), al comerç a l’engròs. Aquestes dades no inclouen la venda de vehicles, que està en una altra categoria juntament amb la reparació (uns 1.600 locals). Els serveis de menjar i beguda suposen un 7,5% de locals (uns 5.400). També és remarcable que un 7,9% dels locals actius són de constructores d’edificis (gairebé 5.700 locals); un 7,7%, d’activitats immobiliàries (uns 5.500 locals), i un 6,5%, d’activitats de construcció especialitzada (uns 4.600).

LES XIFRES

1,5
per cent
més d’empreses actives hi havia a la demarcació a principis d’aquest any en comparació amb un any abans.
31,3
per cent
ha crescut el nombre d’empreses a les comarques gironines des de principis de segle (any 2000).
71.596
locals
tenien actius les empreses gironines a principis d’any, un 9,1% més que a principis del 2013.
20,7
per cent
dels locals estan dedicats al comerç (entre al detall i a l’engròs) i un 7,5%, a serveis de menjar i beure.

Els empresaris busquen professionals especialitzats

L.A

La patronal dels empresaris gironins fa una valoració molt positiva de l’increment del nombre d’empreses a la demarcació, que és un indicador que s’està sortint de la crisi, juntament amb el fet que està augmentant el nombre de llocs de treball, però alhora assenyala que calen més professionals especialitzats en determinats sectors, sobretot en algunes enginyeries. I demana més formació específica perquè les persones aturades puguin tenir perfils que encaixin més amb el que es necessita. Així mateix, exigeix mesures per evitar el descontrol dels preus elèctrics.

El president de la FOEG, Ernest Plana, destaca que les empreses gironines “són majoritàriament familiars” i que durant anys “han dedicat grans esforços per combatre la crisi i mantenir tots els llocs de treball que han pogut en èpoques complicades”. Plana assenyala que la crisi comença a superar-se i que en els últims anys “s’estan tornant a crear llocs de treball i ha tornat a pujar el nombre d’empreses”, però subratlla que els empresaris topen amb un problema: “No sempre encaixa l’oferta de treballadors amb la demanda.” En aquest sentit, explica que “fan falta més professionals especialitzats per cobrir necessitats que tenen les empreses”, i assenyala que la patronal fa molt temps que remarca “la importància de potenciar la formació específica en determinats oficis”. Plana subratlla que així “s’aconseguiria reduir més l’atur”.

Cost energètic

El president de la FOEG, a més, subratlla els “grans obstacles” que tenen les empreses pel que fa al tema energètic. “Els preus desorbitats de l’energia elèctrica i els increments constants en el cost, així com les dificultats per obtenir nous subministraments i ampliacions de potència, resten competitivitat a les empreses”, diu Plana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia