Economia

Govern i UP abordaran el moment crític de l’avellana

Es crearà una taula conjunta que posarà en marxa mesures de xoc per salvar l’any

La collita serà només d’un 30% de l’habitual

Unió de Pagesos reclama una “solució definitiva” per al sector

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i el sindicat Unió de Pagesos crearan una taula de treball conjunta per fer front al moment “crític” que travessa el sector de l’avellana. Tècnics del departament i del sindicat abordaran fins a final d’aquest mes les mesures “de xoc” que reclamen els productors per salvar l’any, i també propostes per a “una solució definitiva per al sector”, segons va manifestar ahir el responsable nacional del sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español. El sindicat ha traslladat a la consellera la gravetat de la situació en un any en què es collirà només un 30% de la collita mitjana, a causa de les ventades del mes de març, i en què el preu experimentarà una davallada d’un 15%.

La combinació de les ventades del març, un final d’agost i inici de setembre molt plujosos i una cotització a la baixa de l’avellana per a la campanya 2018/19 han dut el mercat i la producció d’aquesta fruita seca a una situació insostenible, segons Unió de Pagesos. El 3 de setembre, la llotja de Reus va publicar les primeres cotitzacions de l’avellana per a la nova campanya, que reflectien l’esmentada caiguda d’un 15% respecte al tancament de l’actual i una ampliació de la diferència de preu entre varietats a la qual el sindicat “no troba sentit”.

El preu mitjà se situa ara en 1,56 euros el quilo de closca, per sota del que els productors estimen el llindar de la rendibilitat, de 2,5 euros el quilo. Així ho van traslladar a la consellera, que es va reunir amb diversos representants del sindicat, entre els quals Rafel Español, que va declarar que considera que la consellera “ha entès” la situació complicada del sector.

Unió de Pagesos ja havia demanat recuperar temporalment l’ajuda d’Estat a superfícies de fuita seca, amb 120 euros per hectàrea d’avellaner. Ara, però, vol “defensar davant del Ministeri d’Agricultura” una altra ajuda específica “per a crisis de mercat” durant tres anys de 280 euros per hectàrea. A més de revisar les obligacions als joves agricultors que s’incorporin al conreu i que l’ICF els doni accés a crèdits quan tinguin dificultats financeres, UP vol demanar al Ministeri de Treball l’ajornament de les quotes de la Seguretat Social “per adversitat climàtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia