Economia

JOAQUIM PADRÓS

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE XIRINGUITOS

“Som com els pagesos, ens passem tot l’estiu patint pel temps”

L’entitat va néixer ara fa vuit anys a Badalona amb la voluntat d’aglutinar propietaris de guinguetes de platges d’altres punts del litoral per treballar conjuntament

Quina valoració fan de la temporada d’estiu?
Tot i que encara no està tancada, les valoracions que m’arriben són bones.
El bon temps hi ha ajudat?
Les temperatures altes han tret la gent de casa seva i l’han portat a les platges. Això ha estat molt positiu. A més, el fet que no hagi plogut gaire ha fet que hàgim tingut les platges més netes dels darrers anys.
Comparat amb altres estius, quin seria l’increment?
Pel que hem consultat, diria que les xifres són superiors a les dels estius anteriors. És aviat per un fer balanç, però hem parlat amb concessionaris que tenen guinguetes en diferents poblacions com ara el Masnou i Castelldefels i més endavant podrem fer una balanç més complet. L’únic punt negatiu a Badalona ha estat la reducció de les places d’aparcament i la restricció de circulació en una part del litoral, que ens han perjudicat. L’aparcament és fonamental perquè molta gent ve a passar el dia a la platja en cotxe i no els agrada caminar gaire.
El fet que hi hagi platges metropolitanes o del Maresme on hi ha cada cop menys superfície de sorra, els preocupa?
De moment ens afecta poc, però tenim coneixement d’alguns municipis del Maresme on no s’hi han pogut posar guinguetes aquest estiu per falta de sorra. Creiem que les administracions haurien de començar a prendre mesures abans que el problema s’agreugi. No pot ser que s’adonin dels problemes quan ja no s’hi pot posar remei.
Es podria allargar més la temporada de guinguetes?
Aquest any a Badalona hem començat tard i això no és bo, i més quan hi havia nous concessionaris. Començar abans va bé per donar-se a conèixer. L’arrencada de temporada és important.
Ara que el litoral cada cop té més usos, tindria sentit tenir guinguetes obertes tot l’any?
Les guinguetes s’adjudiquen a través d’un concurs públic i depèn del negoci. Ara es poden tenir obertes fins a final d’octubre, però n’hi ha moltes que ja no obriran a l’octubre perquè es nota molt la davallada d’afluència a la platja. Mantenir la guingueta oberta és una despesa important en personal, i no és rendible. Per això no té gaire sentit. Per la nostra experiència de vuit anys, quan comença el curs escolar canvia el panorama mental i la gent ja no va tant fins a les platges.
Encara no es nota prou el turisme de fora en aquesta zona?
Comença a arribar. En municipis com ara Badalona cada cop arriben més turistes de Barcelona que van fins a la platja en transport públic. Seria molt interessant ampliar serveis com ara el Bicing més enllà de Barcelona per accedir a les platges.
Ha pujat el llistó d’exigència gastronòmica a les guinguetes?
Ara es poden fer moltes coses a les cuines de les guinguetes que abans no es podien fer. L’espai limita l’oferta, però n’hi ha que proven coses noves, com ara opcions veganes. S’ha obert el ventall i apareixen idees noves.
El clients són més exigents?
Ja fa temps que es va més enllà de l’entrepà. La gent ha respost bé a l’oferta amb plats calents. De fet, quan millor funcionen les guinguetes, per la nostra experiència, és en horari de nit. Aquest any a les hores de sol feia massa calor per ser a la guingueta; en canvi, al vespre a la gent li agrada sortir a sopar davant del mar. La tendència es nota des de fa uns anys.
Les taxes s’ajusten a la realitat del negoci?
El cànon és el que fixa l’administració. El que estaria bé seria allargar el termini de concessió, que en molts municipis és de quatre anys i ens agradaria que fos de sis.
I un cop passa el termini?
S’ha de marxar. S’ha de comptar que en quatre anys es paga un cànon de 100.000 euros, són 25.000 per any.
És fàcil amortitzar aquesta quantitat?
És complicat, però si el temps hi ajuda es poden fer bones temporades. Quan ens fa un estiu amb molt mal temps, es complica molt la subsistència. Som com els pagesos, ens passem tot l’estiu patint pel temps.
És difícil trobar personal per treballar a les guinguetes?
En la majoria hi ha un servei molt bo i molt professional, tot i que la gent que hi treballa sap que la temporada acaba el 30 d’octubre.
Com es plantegen el futur?
Un cop acabada la temporada ens trobarem i decidirem si continuem els propers anys. Seria positiu seguir treballant plegats per tenir un sol interlocutor i plantejar-nos de cara al futur accions conjuntes com ara compres, com ja havíem fet en el passat. L’objectiu seria arribar a aglutinar les guinguetes de més municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia