Economia

Concentració als jutjats de Lleida perquè els bancs paguin l’impost de les hipoteques amb retroactivitat total

Consideren “lamentable” que es qüestioni una sentència quan afecta les entitats financeres i no es fes quan afectava els ciutadans

Membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) s’han concentrat aquest dilluns davant els jutjats de Lleida, on han llegit un manifest per reclamar que els bancs paguin l’impost de les hipoteques. Exigeixen també que ho facin amb retroactivitat total, des de l’any 1995, quan es va aprovar l’article, anul·lat ara pel Tribunal Suprem, que establia que el client es fes càrrec d’aquest impost. Consideren “lamentable” que es qüestioni ara una sentència perquè afecta les entitats financeres però que no es fes cap pas quan afectava els ciutadans. “Durant més de vint anys la banca ha guanyat milions d’euros i ha desnonat milers de famílies a tot l’Estat”, denuncia el portaveu de la PAH de Lleida, Henry Mora.

La sentència del 16 d’octubre del 2018 de la Secció Segona de la Sala Contenciosa-Administrativa canviava la jurisprudència anterior i determinava que és el banc qui ha de pagar l’impost d’actes jurídics documentats que grava les escriptures de les hipoteques, ja que argumenta que l’únic interessat en inscriure la hipoteca és el banc. Tot i que la sentència del 16 d’octubre és ferma i no es pot revisar, el Suprem ha paralitzat la deliberació d’assumptes pendents sobre impostos hipotecaris a l’espera del ple d’aquest 5 de novembre que determini si es canvia la jurisprudència aplicada fins ara. Ho farà estudiant un recurs en concret i emetent una sentència on fixarà, definitivament, quina és la posició del Suprem sobre aquest impost.

La sentència del 16 d’octubre suposa l’anul·lació d’un article del reglament de l’impost (que establia que el client és el subjecte passiu de l’impost) per ser contrari a la llei. En concret, es tracta de l’article 68.2 d’aquest reglament, aprovat pel reial decret 828/1995, de 25 de maig. És per això que des de la PAH “exigim que la decisió judicial estableixi la retroactivitat, que s’elimini totalment l’impost al ciutadà i que es tornin els diners a totes les famílies que hagin pagat aquest impost en els 20 anys que fa que existeix aquesta llei”, ha sentenciat Mora.

“És lamentable que mai s’hagi fet cap pas quan afectava els ciutadans i sí quan afecta la banca”, critica Mora. Des de la PAH destaquen que “és la primera vegada que després d’una sentència i per la repercussió que aquesta pot causar, quedi en suspensió fins que es decideixi com afectarà aquesta decisió”. “Això s’hauria d’haver fet abans de sentenciar”, opinen, i critiquen que un fet com aquest no s’ha vist mai abans, “quan s’estava desnonant milers de famílies o s’imposaven clàusules abusives”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona