Economia

Rècords de creueristes i d’escales a la Costa Brava

Dels 51.000 passatgers, la major part han passat pel port de Palamós, que amb 46 creuers i 46.000 persones a bord viu la millor temporada de la seva història

Roses, amb 5.200 viatgers i 8 escales, dobla les xifres del 2017

Els dos ports gironins que reben escales de creuers, els de Palamós i Roses, han tancat la temporada 2018 amb un registre conjunt de 54 escales i més de 51.000 passatgers, unes xifres que representen un increment del 17% en escales i del 13% pel que fa a creueristes respecte a l’any passat, segons dades de Ports de la Generalitat fetes públiques ahir.

L’impacte econòmic estimat de l’activitat de creuers als dos ports de la Costa Brava ha estat de 3,8 milions d’euros, un import que es desprèn d’un estudi del sector que estima que cada passatger que desembarca es gasta una mitjana de 62 euros, 23 euros més diaris per cada tripulant, i, a més, la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris és de 6 euros per passatger.

Palamós, al capdavant

El gros de l’activitat s’ha concentrat al port de Palamós, on ahir van celebrar el tancament d’una temporada històrica amb la darrera escala, de l’Star Breeze, provinent de Marsella i amb destinació a Barcelona. En total, hi hauran passat 46 creuers i 46.000 passatgers. Per segon any consecutiu, baten els dos rècords en escales i passatgers. I, comparativament, el nombre d’escales s’han incrementat un 9% i el de passatgers un 7%, respecte a la temporada passada. Per primer cop, a més, s’apropen a la fita dels 50.000 passatgers. La temporada de creuers 2018 va començar el 4 de març i s’ha acabat el 9 de novembre. Els mesos amb més afluència de passatgers han estat l’octubre, amb 9.208 passatgers, i el maig, amb 7.859 passatgers, en la línia de potenciar l’afluència de turistes de creuer en temporada baixa.

Doblen registres a Roses

A Roses els registres habitualment són més discrets per les dimensions del port, però la temporada, que s’ha tancat amb 8 escales i 5.200 passatgers, també es pot considerar satisfactòria perquè han doblat el nombre d’escales del 2017 i també han doblat de llarg el nombre de passatgers. Al port rosinc, el període d’activitat ha estat de sis mesos, des del 6 de maig fins al 24 d’octubre, més setmanes que l’any passat.

Predomini de britànics

Quant a nacionalitats dels turistes, el perfil predominant als dos ports ha estat el de britànics, un 69% del total a Palamós i un 78% a Roses. Al darrere, al port baix-empordanès hi han rebut un 13% de nord-americans, un 5% d’alemanys, un 3% d’irlandesos i un 2% d’australians, a més d’altres nacionalitats amb volums més petits. A Roses, la segona nacionalitat de procedència ha estat la francesa, però a molta distància, amb només un 4% del total. Entre les excursions més sol·licitades pels creueristes hi ha les coincidències del triangle dalinià, Girona i Empúries. Des de Palamós, també tenen tirada Tossa, Lloret, Pals, Peratallada, Platja d’Aro o Begur. I amb base a Roses, els visitants opten per Cadaqués, Banyoles, Besalú o Peralada.

El lideratge del port de Palamós, la suma del port de Roses i el gran paper de la destinació turística són peces clau per a l’èxit dels creuers a la Costa Brava. L’activitat de creuers ajuda a desestacionalitzar l’oferta turística i impulsa socioeconòmicament la demarcació gironina. Els dos ports i la destinació turística es promouen en aquest sector amb la marca Costa Brava Cruise Ports, de la qual formen part Ports de la Generalitat, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, els ajuntaments de Palamós i Roses i les cambres de Palamós i Girona.

LA XIFRA

13
per cent
més de passatgers de creuers hi ha hagut aquesta temporada entre Palamós i Roses.

Diversificació de companyies

Per al creixement de passatge i escales és bàsica la diversificació d’operadors, una estratègia que Ports, amb presència en fires internacionals, assegura que s’ha notat amb força a Palamós. Pel primer port gironí han passat aquesta temporada un total de 15 companyies de creuers. D’aquestes firmes, un 53% han estat del segment de luxe –amb menys passatge però amb perspectives de més despesa diària al territori– i un 43% de categoria estàndard.

Palamós ha rebut cinc escales inaugurals de vaixells que fins ara no havien visitat el port: l’Aidacara, el Marella Dream, el Marella Explorer, el Seabourn Ovation i el Viking Star. En l’augment del turisme britànic (19%), Ports diu que hi ha influït l’aposta de la companyia Marella Cruises, que ha visitat Palamós amb 17 escales de vaixells de creuer.

Pel que fa a companyies, és rellevant l’estrena de la companyia nord-americana Viking Cruises, el retorn de la naviliera Pullmantur o la renovada aposta de Marella (abans Thomson), a més de la fidelització de la naviliera nord-americana de luxe Seabourn Cruise Lines. També cal remarcar la continuïtat de les navilieres nord-americanes de luxe Oceania Cruises, Regent Seven Sea Cruises, Azamara Cruises i Windstar Cruises; la noruega Seadream Yacht Club, i l’alemanya Aida Cruises.Pel que fa a Roses, aquest any han rebut sis línies de creuer, de les quals un 50% han estat de luxe i un 50% de categoria estàndard, mantenint els mateixos percentatges que la temporada anterior. Destaca la fidelització de la companyia Seadream Yacht Club, que amb el creuer Seadream I repeteix per segon any consecutiu, i l’aposta de la companyia nord-americana Oceania, ben coneguda a la Costa Brava.El port rosinc ha rebut dues escales inaugurals: la del vaixell de creuer de luxe Sirena, de la companyia nord-americana Oceania Cruises, i la del vaixell de creuer de categoria estàndard Marella Spirit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres a la Zona Franca

barcelona
economia

Acord per reactivar l’antiga Nissan tres anys després del tancament

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA