Economia

Les jubilacions anticipades requeriran més cotització

El secretari d’estat de la Seguretat Social creu que caldria retardar l’edat efectiva de retir fins als 63,7 anys

No desestima l’antiga proposta de Báñez de calcular la pensió amb tota la vida laboral

El secretari d’estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, creu que caldria aplicar mesures per retardar un any l’edat efectiva de jubilació, que actualment se situa en els 62,7 anys, i que en tot cas es permetria jubilar-se anticipadament si el treballador pogués acreditar una cotització acumulada més gran. Aquestes manifestacions, fetes per Granado davant la premsa i recollides per Efe, estan en línia amb el que fa pocs dies ja va aconsellar l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), que proposava fer els possibles perquè l’edat ordinària de jubilació sigui dels 63,7 anys per tal d’aconseguir la sostenibilitat del sistema, que tanmateix estableix que l’edat legal han de ser els 67 anys el 2027.

El debat sobre els terminis en què un treballador es pot retirar de la seva vida laboral corre en paral·lel al volum i l’actualització de les prestacions i sovint queda eclipsat per aquest últim. Ara, el govern socialista presidit per Pedro Sánchez creu que només es podria permetre una jubilació anticipada de treballadors o col·lectius pactant prèviament cotitzacions més importants.

Una altra proposta que és a l’aire ja fa temps és l’ampliació del còmput d’anys de vida laboral per al càlcul de la pensió. Fins al 2012 la pensió es calculava a partir del que s’havia cobrat en els últims 15 anys de cotització, però la reforma aprovada per l’executiu de Rodríguez Zapatero preveia que aquest període s’anés ampliant fins als 25 anys el 2022.

Globus sonda de Báñez

Durant el govern popular, l’aleshores ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, ja va deixar anar el globus sonda de calibrar tota la vida laboral, un guant que va recollir Granado i que l’executiu espanyol actual no desestima, ja que “no hauria de produir efectes negatius”. És el que diu el document que el ministeri ha enviat a l’AIReF, que inclou altres valoracions com ara el fet que el dèficit de la Seguretat Social espanyola, al voltant dels 18.000 milions, un 1,6% del PIB de l’Estat, té un component estructural, però també resulta afectat per elements conjunturals. Entre aquests factors l’executiu assenyala que el dèficit provocat pel descens dels ingressos prové en bona part de l’empitjorament dels salaris i també de les menors aportacions dels cotitzadors a l’atur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia