Economia

El govern decreta els serveis mínims per a la vaga general del 21-F

Es preveu el funcionament del 33% dels trens de Rodalies i Regionals i del 50% del metro i bus en hores puntes

Les urgències i els tractaments mèdics inajornables s’atendran com un dia normal

Els serveis mínims decretats per la Generalitat de cara a la vaga general convocada per al pròxim 21 de febrer preveu el funcionament del 33% dels trens de Rodalies i Regionals, i del 50% del metro i l’autobús urbà a Barcelona en hores punta.

En l’àmbit de la sanitat, la Generalitat ha dictat el normal funcionament de les urgències i de les unitats de cures intensives, així com la necessitat de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions de necessitat vital i les intervencions quirúrgiques inajornables.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet pública aquest dimarts l’ordre de serveis mínims que regula el funcionament dels serveis bàsics durant la jornada de dijous, quan el sindicat minoritari Intersindical-CSC ha convocat una vaga general.

El sindicat, que al·lega per a la vaga motivacions com la reclamació de la derogació de la reforma laboral i la petició d’implantació d’un sou mínim català de 1.200 euros, emmarca la protesta en un context de mobilitzacions a favor dels drets i les llibertats.

Transport

En l’àmbit del transport públic, l’ordre del Govern contempla serveis mínims del 33% durant tot el dia en els serveis de Rodalies i regionals de Catalunya; i del 50% en hores punta i el 20% en hores vall en el metro de Barcelona, autobús, tramvia i Ferrocarrils de la Generalitat, mentre que el servei de transport de viatgers de la ciutat a l’aeroport del Prat també funcionarà, almenys, en un 50%.

Per hora punta, s’entén la franja que va de les 06.30 a les 09.30 hores, mentre que les hores vall van de les 17.00 a les 20.00 hores.

Atenció sanitària

Respecte a l’atenció sanitària, l’ordre preveu el normal funcionament de les urgències i de les unitats especials com les cures intensives, la unitat de coronàries o els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, així com l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent.

En els centres d’atenció extrahospitalària, es garantirà l’assistència urgent amb un 25% de la plantilla.

Ensenyament

En l’àmbit dels centres docents no universitaris i guarderies, els serveis mínims inclouen una persona de l’equip directiu per escola i, en el nivell d’infantil i primària, un docent per a cada 6 aules.

En educació especial, aquesta ràtio serà d’un docent per a cada 4 aules, i en les guarderies públiques treballarà un terç de la plantilla.

Urgències

A més, l’ordre regula també els serveis mínims en altres àmbits com són l’atenció de les comunicacions d’urgències i emergències com sanitàries, de bombers o avaries de subministrament i l’extinció d’incendis en indústries, entre d’altres punts.

Justícia

A l’administració de Justícia, els centres penitenciaris hauran de tenir el mateix serveis que en un dia festiu, el 50% del personal de rehabilitació i el 65% del personal d’oficines, mentre que els jutjats de guàrdia hauran d’estar al 100% de les seves funcions.

TV i ràdio públiques

Quant als serveis informatius de la ràdio i televisió públiques, la cobertura mínima ha de ser del 50% dels continguts habituals dels seus canals, emissores i portals i han d’emetre la informació necessària en cas que es produeixi una emergència per a la població.

La Intersindical-CSC, sindicat independentista, va convocar ja vaga general a Catalunya un dia després que l’Audiència Nacional decretés l’ingrés a la presó de l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i d’altres exconsellers, així com l’atur de dues hores del passat dia 21 de desembre, coincidint amb la reunió del Consell de Ministres de Barcelona .

A la convocatòria s’hi han adherit diversos partits polítics i entitats, entre les quals l’ ANC i Òmnium Cultural, a més dels sindicats d’estudiants universitaris.

De fet, els sindicats estudiantils universitaris han convocat una concentració a les 12.30h a la plaça Universitat.

A la tarda, hi ha convocada una manifestació unitària que sortirà des dels Jardinets de Gràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia