Economia

El sobiranisme vol renovar les cambres de comerç

Una candidatura impulsada des de l’ANC entra en la cursa de les eleccions camerals

Quaranta empresaris aspiren als epígrafs dels seus sectors a la de Barcelona

Les cambres de comerç viuen la seva pròpia precampanya electoral i també tindran una candidatura independentista amb el lema “Les cambres, eines de país”. Tal com va avançar aquest diari el 20 de gener, i impulsada des de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Cercle Català de Negocis (CCN), Sobirania i Justícia i la Fundació Catalunya Estat, s’acaba de presentar aquesta nova opció, que no té un presidenciable visible ni un portaveu oficial, però que vol reconduir el funcionament i els objectius de les cambres des del compromís amb el sobiranisme. Segons els promotors de la candidatura, entre els quals hi ha el responsable de Petrolis Independents, Joan Canadell; el productor d’Arriska Films, Joel Joan, o Joan Font, de la cadena Bonpreu, s’adrecen a les tretze cambres del país, però molt particularment a la de Barcelona, “pel seu pes en els indicadors econòmics”. Així s’expressava ahir Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, que va remarcar que el grup de 40 empresaris que aspiren als seus respectius epígrafs de sector, creuen que “els valors republicans s’han de traslladar a tota la societat i també als organismes representatius”.

Paluzie va saludar les millores introduïdes en l’intricat sistema electoral de les cambres, que és indirecte, però que enguany permetrà el vot electrònic i molt probablement incrementarà la participació de forma substancial. La presidenta de l’ANC va subratllar que “amb les impugnacions que va fer el CCN, s’han eliminat les bosses de frau que s’hi havien produït”, va comentar, per donar pas a una cambra “més transparent”.

Des de la Fundació Catalunya Estat, Albert Codines va fer una crida als empresaris “per la dignificació del país, i també als treballadors i a tot el món socioeconòmic vinculat a l’empresa”. Codines espera una “sacsejada per donar un tomb a la Cambra”.

Després que Pere Barrios, gerent de Recam Làser, recordés que “l’empresariat català és més independentista del que molts creuen”, Albert Pont, president del CCN, va lamentar que “una empresa com El Corte Inglés pugui representar els botiguers de Catalunya sense ni tan sols presentar-se a les eleccions”, ja que hi ha algunes cadires del ple que s’adjudiquen per subhasta. Finalment, l’empresària Carme Minguella va reivindicar la presència de les dones emprenedores i autònomes que lluiten per tirar endavant el seu negoci.

LA FRASE

Els empresaris catalans som molt més independentistes dels que molts es podrien pensar
Pere Barrios
fundador i gerent del grup recam làser

Molts pretendents per a una sola cadira

Les eleccions a les tretze cambres de comerç de Catalunya se celebraran entre el 2 i el 8 de maig, un calendari que ha trigat a establir-se per l’acumulació de retards tècnics i polítics. Així, Miquel Valls, el president sortint de la de Barcelona, ha encadenat mandats i una llarga pròrroga que l’han mantingut al capdavant de la institució des del 2002. Tot i la trigança, aquestes seran unes eleccions disputades a la institució barcelonina. El primer a presentar-hi un programa va ser l’advocat Ramon Masià, que últimament s’ha pronunciat a favor d’una candidatura unitària per accedir a la presidència. En segon lloc, per molts observadors, el candidat més continuista i que estaria rebent el suport de Valls, és el banquer Carles Tusquets, que té al darrere homes forts de l’empresariat, concretament representants de Seat, Planeta, Colonial, Condis o Roca. També, la unió de dues candidatures, que en principi s’havien presentat per separat, la d’Enric Crous (exdirectiu de Damm i Cacaolat) amb Josep Maria Torres (Numintec) és una altra de les opcions, en aquest cas avalada per Pimec. Finalment, a banda de la presentada ahir, hi ha el col·lectiu 50a50, que va estar a punt d’integrar-se en l’aliança Crous-Torres i que busca augmentar la presència de dones en la institució. El lidera Anna Mercadé, que tanmateix no aspira a la presidència de la Cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia