Economia

Pau històrica entre les patronals Foment i Pimec

Firmen l’acord que manté la treva durant els pròxims deu anys

La representativitat institucional serà paritària

Després d’anys de litigi, les organitzacions empresarials Foment del Treball i Pimec van rubricar ahir la pau definitiva –com a mínim per als pròxims deu anys– amb un acord que els atorga representativitat institucional paritària a tots els efectes. L’entesa va arribar gairebé en l’últim minut, perquè el departament de Treball ja els havia demanat que fessin un recompte del seu nombre d’associats i ultimava el procediment d’acreditació i atribució de la quota de representativitat institucional de les organitzacions empresarials més representatives de Catalunya, iniciat el passat 14 de febrer. Ara, aquest procediment queda aturat del tot. I l’acord serà vàlid per als pròxims deu anys.

Entre els principals punts que preveu l’acord hi ha la renúncia de Fepime a la seva condició d’organització empresarial més representativa, de manera que quedarà vinculada a Foment. D’aquesta manera, el dret a participar en els òrgans col·legiats i de representació empresarial només correspondran a Foment i Pimec.

Les dues organitzacions empresarials mantindran la unitat d’acció institucional a tots els òrgans de representació on participen com a organitzacions empresarials, i la seva representació institucional es considerarà paritària a tots els efectes, un fet que comporta que tindran una distribució igual de representants, drets i garanties a tots els efectes.

Sens perjudici de la unitat d’acció i la paritat a tots els efectes, en altres àmbits la distribució serà del 58% de representativitat per a Foment i del 42% per a Pimec durant l’any 2019; 57%, Foment i 43%, Pimec (any 2020); 56%, Foment i 44%, Pimec (any 2021); 55%, Foment i 45%, Pimec (any 2022 i següents).

El Departament de Treball es compromet a modificar la normativa que regula la distribució de representació, de manera que no s’iniciï novament el recompte mentre l’acord entre les organitzacions sigui vigent o bé si ho sol·liciten les parts. I és previst que es constitueixi un grup de treball, integrat pel Departament de Treball i les patronals, l’objectiu del qual serà l’anàlisi de l’esmentat acord i la realització de les modificacions normatives que puguin sorgir sempre que s’acordi entre totes les parts.

Les juntes directives de Pimec i Foment van signar definitivament dijous l’acord, que ahir es va presentar en un acte al Departament de Treball on van ser el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; els presidents de Foment del Treball, Josep Sànchez Llibre, i de Pimec, Josep González, i de Fepime Catalunya, Helena de Felipe, entre d’altres.

Pel president de Foment, Josep Sànchez Llibre, “l’acord assolit amb Pimec és el camí per iniciar una nova etapa de modernització del sistema institucional de les patronals, amb l’objectiu de ser útils a tot el món empresarial català”. Josep González, president de Pimec, es va mostrar satisfet per “haver assolit un acord històric que serà positiu per al país i per a l’economia de Catalunya”.

LA FRASE

L’acord d’unitat d’acció i de paritat és una mostra evident de compromís i de generositat
Chakir El Homrani
CONSELLER DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia