Economia

Trobada de Nobel a la GSE de Barcelona

Primeres figures de l’economia aborden els canvis globals que s’esdevindran

L’escola de negocis Barcelona Graduate School of Economics va organitzar ahir una trobada amb experts internacionals en economia, entre els quals dos premis Nobel d’economia, Robert E. Lucas i Edward C. Prescott, per abordar els principals canvis que s’estan produint a escala global. En el decurs de la taula rodona, l’experta nord-americana en comerç internacional i exdirectora i sotsdirectora gerent del Fons Monetari Internacional Anne Krueger va afirmar que el comerç internacional ha estat “víctima” del proteccionisme impulsat per Donald Trump. Krueger va criticar la política d’aranzels nord-americana i va assegurar que en realitat seran els EUA els més perjudicats pel creixement de mercats com el coreà i el xinès, que tenen d’altres alternatives per pactar acords comercials.

Al seu torn, el Nobel d’economia del 2004, Edward C. Prescott, va defensar el creixement de l’economia interna dels Estats Units i va negar que el país estigui amenaçat de recessió, sobre la qual, va insistir, hi ha “probabilitat zero”. Segons les últimes dades del Departament de Comerç, els EUA viuen una expansió econòmica amb un creixement del 2,9% el 2018, per l’agressiu estímul fiscal llançat per Trump a través de la retallada d’impostos per a les empreses i, en menys grau, els treballadors. Prescott va afirmar que l’economia nord-americana va “extremadament bé” i ho va atribuir a una major descentralització en favor dels estats.

El Nobel d’economia també va assegurar que la deflació no portarà a una depressió econòmica, i va explicar que encara que hi hagi “una petita caiguda” en els preus, la recuperació serà ràpida. Això no obstant, va admetre que el dèficit comercial dels Estats Units el 2018 va ascendir a 621.000 milions de dòlars, el més alt en els últims deu anys, malgrat la política de proteccionisme comercial.

Per la seva banda, l’economista referent en mitjans socials i professor a la Universitat de Stanford Matthew O. Jackson va abordar el procés de globalització i va explicar com a mesura que augmenten la interdependència econòmica i les relacions comercials, disminueixen els conflictes entre els diferents països. Jackson va alertar sobre l’expansió d’internet, que, malgrat la possibilitat que té d’ampliar els cercles d’interacció, també produeix “la fragmentació i el reagrupament amb aquelles persones que tenen similituds ètniques, culturals, religioses, professionals. Tot plegat, contribueix a una polarització creixent”, va dir.

Els ponents que van participar a la jornada, en la qual també hi va ser l’especialista en mercat laboral Orley Ashenfelter, formen part del consell científic de la Barcelona GSE, que es reuneix periòdicament per oferir orientació estratègica a la institució barcelonina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona