Economia

El contractistes avisen del fre en l’obra pública

Les eleccions municipals van fer augmentar les inversions locals

La Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC) preveu que aquest any la licitació d’obra pública a Catalunya tornarà a frenar-se després d’un 2018 d’estancament, amb 1.671,2 milions, 0,9% més, segons informava ahir Efe.

L’entitat assumia ahir que el 2019 serà un any de “parada” o fins i tot de “fre” de la licitació a Catalunya per l’absència de pressupostos a l’Estat espanyol.

El president de la cambra, Joaquim Llansó, lamenta que la proximitat de les eleccions municipals va fer que el 2018 els ajuntaments assumissin 1.062,6 dels 1.671,2 milions d’euros posats a licitació durant l’exercici a Catalunya, mentre que la Generalitat va posar a licitació obra pública per 356,1 milions i l’Estat espanyol per més de 100 milions menys (252,5 milions d’euros).

En comparació dels volums del 2017, la posada a licitació de l’administració local va créixer del 3,76%, la de la Generalitat va caure del 13,9% i la de l’Estat va créixer del 15,9%. Llansó va destacar ahir en roda de premsa que els nivells de posada licitació de l’administració estatal i de la catalana estan molt per sota de les necessitats de l’economia catalana. “És preocupant el nivell de posada a licitació d’obra pública a Catalunya”, va dir.

Amb tot, el balanç del primer trimestre del 2019 encara és positiu en matèria d’obra pública, perquè les tres administracions (estatal, autonòmica i local) han posat a licitació 462 milions a Catalunya, 18,5% més.

Clàusules mal plantejades a les licitacions

La Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya denuncia una proliferació de clàusules socials que, segons el seu parer, estan mal plantejades en els plecs dels concursos d’obres públiques.

El president de la Cambra, Joaquim Llansó, i el secretari general, Ignasi Puig, van assegurar que han augmentat aquestes clàusules “benintencionades” que, en la pràctica, acaben sent ineficaces o alteren equilibris interns de les empreses. Com a exemple, van dir que la societat Barcelona d’Infraestructures Municipals (BIMSA) demana en alguns concursos que per una obra es pagui als treballadors el 10% més del que preveu el conveni del sector i crea desigualtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona