Economia

El turisme esportiu, en auge a la demarcació

El Patronat de Turisme té controlats més d’una setantena d’esdeveniments esportius que atrauen un públic català i estranger cada cop més nombrós

Propicien la desestacionalització

Són milers els turistes esportius que arriben a la demarcació

Grups de ciclistes estrangers pedalejant a tota pastilla per les carreteres gironines i que en acabar poden prendre un refresc en algun dels nombrosos locals pensats per a ells que abunden per la ciutat de Girona. Nombrosos esportistes vestits amb xandalls que donen color als carrers de Lloret de Mar i que s’allotgen en establiments de la població preparats per acollir turistes esportius com, per exemple, els 14 hotels certificats inclosos en el nou producte turístic Lloret Cycling .

Encara no ha arribat Setmana Santa ni el MIC –el torneig que aglutina 7.500 participants–, però nombrosos establiments hotelers i de restauració es beneficien ja de l’auge del turisme esportiu que els ajuda a desestacionalitzar la clientela i captar nous segments de mercat. “El turisme esportiu està en alça, ha vingut per quedar-se i és absolutament compatible amb el turisme de sol i platja“, afirma l’alcalde de Lloret de Mar i vicepresident del Patronat de Turisme Girona Costa Brava, Jaume Dulsat.

No hi ha xifres exactes de quants turistes esportius arriben a les comarques gironines durant tot l’any, però s’apunta que són desenes de milers i que el nombre va en augment. Els que sí que estan quantificats són els esdeveniments més importants: més de 5.000 ciclistes procedents d’arreu del món que participen en el Sea Otter Europe , un festival mundial de la bicicleta que situa la Costa Brava i Girona en un aparador. Són 5.000 participants que, en molts casos, arriben acompanyats de la família i amics que aprofiten el viatge per fer turisme. L’any passat, aquest festival va aplegar 50.000 visitants, els quals van suposar un impacte econòmic de 2,5 milions d’euros a la demarcació de Girona, segons el Patronat de Turisme. Aquesta xifra de retorn econòmic és encara més alta en el cas del MIC, que començarà d’aquí a pocs dies, i que, segons la Diputació de Girona, deixa al territori uns 11,5 milions d’euros. D’altres dades més locals apunten, per exemple, els 60.000 turistes clients que participen en algun dels més de 400 esdeveniments esportius que es fan al llarg de l’any a Lloret de Mar ja sigui a àmbit internacional com estatal o català.

El ventall d’esports que atrauen turistes de diferents indrets a la demarcació és molt ampli. El Patronat de Turisme té controlats més d’un centenar d’esdeveniments esportius internacionals que tenen interès turístic. Abunden les competicions de ciclisme i BTT –n’hi ha unes 25 comptabilitzades–, però també 16 de triatló, duatló, aigües obertes i swimming run, 14 de curses de muntanya, 8 d’esports d’equip, 6 de vela, 2 de futbol i 2 de tennis.

Segell turístic

Banyoles, Blanes, Lloret, Girona i Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries-Empuriabrava, Banyoles, Girona, Lloret de Mar i Blanes tenen el segell DTE (Destinació de Turisme Esportiu) en disciplines diverses. Així, Lloret de Mar està certificada en categoria Multiesports, ofereix quatre disciplines esportives i rep anualment 60.000 persones vinculades al turisme esportiu, entre esportistes i acompanyats. Com a exemple, l’Eurobàsquet que comença la setmana que ve i que, com a mínim, deixa un impacte econòmic de 4,2 milions. Per nacionalitats, els esportistes catalans i francesos van ser l’any 2018 els principals turistes a Lloret. També Banyoles, certificada per a la pràctica de rem i piragüisme en aigües tranquil·les, va reunir l’any passat 9.600 practicants d’activitats esportives diverses entre les quals destaquen el rem i la natació i el triatló, respectivament, amb 6.600 i 3.000 esportistes. Altres dades recollides pel Patronat de Turisme també indiquen que Castelló d’Empúries-Empuriabrava és una referència mundial en la modalitat de paracaigudisme i que s’hi van fer 68.174 salts entre gener i novembre. La ciutat de Girona també està certificada des de fa només un any amb el segell en la categoria Multiesports, i durant els deu primers mesos de l’any passat va rebre prop de 7.000 corredors, que van participar en curses, marxes i maratons; 10.000 esportistes i acompanyants de patinatge artístic; a més d’esportistes que han pres part en proves com la Girona Gran Fondo .

Referent

Més de 7.500 esportistes al MIC de futbol i bàsquet

L’esdeveniment esportiu que actualment mou més participants internacionals a les comarques gironines és el MIC, el torneig referent de futbol i bàsquet de base que enguany se celebra en 47 terrenys de joc i té 37 seus en municipis de la Costa Brava. Un estudi elaborat l’any passat per la Diputació de Girona sobre l’impacte econòmic d’aquest torneig xifrava en prop d’11,5 milions d’euros el retorn que té sobre el territori. Per elaborar aquest estudi es van tenir en compte aspectes com la despesa que fa el públic –majoritàriament familiar– en les pernoctacions en hotels, apartaments turístics i cases rurals, fins a la despesa vinculada a la restauració, amb els àpats i la despesa de butxaca. L’estudi també valorava que el MIC millora la posició de la Costa Brava com a destinació de turisme esportiu i la projecta internacionalment. Amb 19 edicions a l’esquena, més de 7.500 participants i 372 equips procedents de 42 països del món, el MIC es durà a terme enguany entre el 16 i el 21 d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia