Economia

Els sindicats de Nissan anuncien mobilitzacions després de l’anunci de l’ERO

Els treballadors es podrien mobilitzar durant el proper Automobile Barcelona i no descarten una vaga

El president del comitè d’empresa assegura que van ajustar les seves reivindicacions al “mínim” i reclamen garanties de futur

Els sindicats de Nissan preparen un calendari de mobilitzacions després de l’ anunci d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) als centres de la multinacional a Barcelona. Entre les accions previstes hi ha una protesta coincidint amb el proper Saló de l’Automòbil i no es descarta una vaga.

La companyia japonesa ha anunciat aquest divendres que presentarà un ERO que afectarà 600 treballadors del centres de treball de Zona Franca i Montcada, després de finalitzar ahir sense acord el termini fixat per l’empresa per tancar l’ajustament de plantilla anunciat. Treball no ha rebut cap comunicació formal sobre l’expedient, segons han explicat fonts del departament a l’ACN.

La direcció ha optat per buscar “altres alternatives” després de no arribar a un acord però afirma que segueix prioritzant les “mesures de caràcter voluntari i un pla de prejubilacions” amb el 80% del sou net fins a la jubilació als 63 anys.

El president del comitè d’empresa, Juan Carlos Vicente (CCOO), ha defensat que van ajustar les reivindicacions al “mínim” en les negociacions amb la firma automobilística. “La direcció ens va demanar que ens ajustéssim i ho vam fer”, ha assegurat Vicente en declaracions a l’ACN aquesta tarda, poques hores després de l’anunci de l’ERO.

Ha explicat que les demandes sindicals es van centrar en una pujada salarial per damunt de l’IPC (l’empresa oferia un 0,5% més el 2020 i 2021), formació, una “sortida digna” per als treballadors que haguessin d’abandonar l’empresa i garanties per als que es quedaven.

En aquest sentit, els sindicats demanen que les prejubilacions es facin en les mateixes condicions que van tenir els empleats que van abandonar la companyia fa un mes, el 90% del sou net fins a la jubilació als 63 anys.

Vicente ha assenyalat que en les quatre reunions entre els representants sindicals i la direcció de Nissan l’acord va ser “impossible” i ha lamentat que no s’hagin concretat mesures que garanteixin el futur de l’empresa.

Sobre la planta de pintura de 70 milions d’euros, el president del comitè d’empresa ha admès que és “d’última tecnologia” i que es “van assentar unes bases però no van ser suficients per assegurar-nos que els que ens quedem no estem en perill”.

Mobilitzacions

El president del comitè ha confirmat que durant els propers dies prepararan un calendari de mobilitzacions i no descarta la convocatòria d’una vaga, “perquè la plantilla està molt enfadada amb aquesta situació”, ha apuntat Vicente en declaracions a Efe.

Vicente no ha descartat arribar a un acord amb l’empresa “sempre que es garanteixi el futur de la companyia i la sortida digna dels treballadors de més edat”. Però si no s’ha arribat a un acord abans, els treballadors de Nissan sortiran al carrer perquè no els “queda més remei”. Ho farien el Primer de Maig i durant la celebració de l’Automobile Barcelona, que se celebra a la capital catalana a partir del 9 de maig

Afectació al sector

Vicente ha recordat que a banda dels 3.200 treballadors de Nissan, hi ha uns 7.000 treballadors d’empreses que proveeixen la fàbrica del a Zona Franca, els llocs de treball dels quals també poden perillar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia