Economia

La DO Empordà tanca un any rècord de vendes

Les vendes dels cellers empordanesos creixen un 9% a tot Catalunya, amb una especial demanda del vi rosat

Es venen gairebé sis milions d’ampolles

L’increment més alt ha estat en el vi rosat, amb un 19%

Fins a 5.939.296 ampolles. Aquesta és la xifra rècord de vendes de la Denominació d’Origen Empordà assolida l’any passat. Es tracta d’una xifra d’ampolles venudes arreu del món i representa un increment del 6% respecte a l’any anterior. L’augment de vendes s’ha registrat sobretot a Catalunya, on han crescut un 9%, segons dades facilitades ahir per la DO.

“Ho valorem molt positivament. Són unes dades que ens acosten a aquesta xifra màgica que són els sis milions”, afirmava ahir el president de la DO Empordà, Xavier Albertí, que reconeixia que el creixement ha estat sobretot al mercat català i gironí, “que és el que funciona millor”. Les dades del 2018 confirmen, segons la DO, la tendència a l’alça en la comercialització dels vins empordanesos dels darrers anys, una tendència que s’ha registrat en la darrera dècada amb increments continus. Així, en els darrers cinc anys aquest augment s’ha situat en el 22,92%, respecte als 4,8 milions d’ampolles comercialitzades el 2013. Els bons resultats de l’any passat representen, segons la DO, una nova fita per als cellers empordanesos, que continuen millorant els resultats.

Sobre la tipologia del vi, el negre és la varietat més venuda, amb 3,3 milions d’ampolles, pràcticament la mateixa quantitat que l’any anterior. El segueixen els vins blancs, amb un increment del 14% respecte a l’any anterior, i sobretot, l’increment més alt ha estat en el vi rosat, amb un 19% i un total de 863.113 ampolles comercialitzades. Pel que fa als vins dolços, es mantenen amb 100.000 unitats venudes.

En referència als mercats, el gironí és el que continua concentrant la majoria de les vendes de la denominació, amb un 44% del total, seguit del de la resta de Catalunya amb un 32%. Després hi ha el mateix percentatge de vendes al celler i en les exportacions, un 11%. Finalment, hi ha un 2% de vendes a l’Estat espanyol.

“L’aposta per treballar la proximitat primer és el que funciona millor. També ens agradaria créixer més en exportació, però això és més complex”, hi va afegir Albertí, que explica el creixement a Catalunya per la conjuntura favorable de recuperar els vins autòctons en detriment dels vins de llocs més allunyats. El mercat gironí –que inclou una població flotant important– és encara el consumidor principal dels vins empordanesos, però des de la DO es té interès per estendre’s més al mercat de tot Catalunya, tant pel que fa a volum com a prestigi.

Exportació

Pel que fa a l’11% destinat a l’exportació, es tracta de 637.078 ampolles que han anat a parar fora durant aquest últim any. Els principals països importadors de vins empordanesos són Suïssa, els Estats Units, Alemanya, el Canadà, els Països Baixos, Bèlgica, la Xina, França, el Regne Unit i Andorra. En total, els cellers empordanesos exporten els seus vins a prop d’una cinquantena de països.

LA FRASE

Ho valorem molt positivament. Ens acostem a aquesta xifra màgica que són els sis milions
Xavier Albertí
president de la denominació d’origen empordà

LES XIFRES

Ho valorem molt positivament. Ens acostem a aquesta xifra màgica que són els sis milions
L’aposta per treballar la proximitat primer és el que funciona millor
Xavier Albertí
president de la denominació d’origen empordà
11%
de les vendes
corresponen a l’exportació a països de fora de l’Estat espanyol.
3,3
milions
d’ampolles venudes són de vi negre, que és la varietat més venuda.
5,9
milions
d’ampolles van vendre els cellers empordanesos durant l’any passat. Un increment d’un 6% en un any.

Una verema excel·lent

Pel que fa a aquest any, la DO Empordà va tancar al novembre una de les millors veremes de la dècada. Els cellers empordanesos van collir durant els darrers mesos un total de 9,7 milions de quilos de raïm. Aquesta quantitat representa un augment del 12% respecte a la verema del 2017 i un increment del 13% en comparació amb la mitjana de la darrera dècada. Les varietats autòctones van ser les més abundants, amb més del 70% de la producció total. Les garnatxes negra, blanca i roja van ser les més majoritàries i representen el 33,9% de tota la producció, mentre que la carinyena o samsó suposa el 18% del total collit.

La DO Empordà representa una superfície d’aproximadament 2.000 hectàrees, amb 287 viticultors i 51 cellers inscrits. La Denominació d’Origen Empordà-Costa Brava va veure la llum el 1975, aprovada pel Ministeri d’Agricultura. Anys més tard, el 2006, es va aprovar la nova reglamentació de la DO adaptant-se a la llei d’ordenació vitivinícola catalana.

La qualitat, reconeguda en concursos i guies

U.C

L’aposta dels cellers empordanesos d’oferir vins de qualitat amb personalitat pròpia, segons la DO, ha estat un dels factors que més han contribuït a l’augment de vendes dels darrers anys. Un exemple de la millora qualitativa és l’augment dels guardons i reconeixements; destaca el bon resultat obtingut recentment pels vins de la DO en el concurs Grenaches du monde, que es va celebrar a Perpinyà el mes passat. En aquest, els vins empordanesos van aconseguir un total de setze medalles, onze de les quals d’or i cinc de plata, que van anar repartides a vins d’una desena de cellers. Són resultats que també superen les dades del 2018, en què van obtenir onze medalles. De fet, la DO Empordà figura entre les denominacions que han aconseguit més guardons en aquesta setena edició del concurs.

Un altre exemple són també les bones puntuacions que assoliran els vins empordanesos en la nova Guía Peñín, segons va difondre fa uns dies durant la visita a l’Empordà el tastador de la guia per valorar 220 vins. Aquest tastador ja va avançar que més d’una norantena d’aquests vins assoliran l’excel·lent, de manera que serà la primera vegada en la història que els cellers de la DO superaran els 90 vins amb aquesta qualificació. Segons va avançar el tastador, els negres de les collites 2015 i 2016 són el que obtenen puntuacions més altes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona
TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA