Economia

Espadalé tanca “orgullós” 40 anys a la Cambra de Comerç de Girona

En el seu balanç dels 13 anys com a president destaca la unió empresarial assolida a la demarcació i la recuperació econòmica de l’entitat després de temps difícils

El baixador del TAV a l’aeroport i el centre del Far-Vilamalla, reptes que deixa pendents

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, va definir-se ahir com “orgullós” i “un home feliç” pel seu pas per l’entitat que ara tanca després de 40 anys, els 13 últims com a president: “M’he sentit molt a casa. Ho trobaré a faltar.” En el seu balanç davant la premsa dos dies abans que es constitueixi el nou ple i s’elegeixi el nou president, Espadalé va recordar ahir que va entrar a la Cambra gironina l’any 1979 i va repassar els tres períodes que hi ha viscut. Es va centrar sobretot en l’últim com a president: una etapa que va obrir el 2006 amb la idea de ser-hi com a màxim vuit anys –dos mandats–, però que el retard en la convocatòria de noves eleccions ha anat allargant fins a arribar als 13 anys que finalment hi ha estat. Com a reptes pendents que deixa: “Els 750 metres que falten de via europea” per al centre intermodal del Far-Vilamalla i el baixador del TAV a l’aeroport de Girona, que ha de servir per impulsar-lo “com a quarta pista” del Prat. “Volia plegar tenint aquestes dues coses fetes”, va assenyalar.

Fites assolides

La presidència d’Espadalé ha estat marcada sobretot per dos fets: d’una banda, la crisi econòmica i el decret de Zapatero, el 2010, que va posar fi a les quotes obligatòries de les empreses, cosa que va obligar la Cambra a reajustar-se i buscar noves fórmules de finançament, i, de l’altra, la unió empresarial assolida a la demarcació el 2007 amb la creació del GIG (Grup Impuls per Girona), que agrupa les cambres i patronals gironines.

Les xifres mostren clarament com la Cambra ha hagut de “reinventar-se”: va passar d’arribar a gestionar un pressupost de 4,8 milions d’euros a caure fins a un mínim de només 1,1 milions. La Cambra va haver d’assumir un ERO –retallant la plantilla de 46 a 20 persones– i emprendre una fórmula de quotes voluntàries a canvi de prestació de serveis, que ara paguen un miler d’empreses. Entre això i l’aposta per gestionar projectes vinculats a fons europeus, l’entitat s’ha aconseguit recuperar i fer que el pressupost se situï en 2,2 milions i la plantilla en 22 treballadors: “Després de sis anys en negatiu, ara tornem a estar en positiu”, va subratllar Espadalé, que va ressaltar la “feina d’equip”.

Pel que fa a la unió empresarial gironina, tant Espadalé com el vicepresident primer, Joaquim Caula, i el tresorer, Esmeragdo Masias, que també pleguen, van destacar que ha estat un exemple per altres territoris i ha ajudat que la demarcació tingués un paper més clau del que li tocaria per pes.

Més enllà d’aquests dos fets, Espadalé va destacar de la seva etapa com a president la feina duta a terme per al foment de l’FP per millorar l’ocupació –els alumnes han passat de 1.615 el 2006 a 5.409 el 2018– i per la internacionalització de les empreses –amb missions empresarials a 45 països entre el 2010 i el 2018–, tot subratllant que aquest és el leitmotiv de la Cambra.

En aquest sentit, va subratllar el “salt importantíssim” que hi ha hagut en les exportacions a països de fora d’Europa. En concret, els certificats d’origen a tercers països han passat de 3.440 el 2006 a 18.014 l’any passat, i l’increment ha continuat aquest 2019: en els cinc primers mesos de l’any n’hi ha hagut un 14% més que en el mateix període de l’any passat.

LES FRASES

S’ha fet un gran salt en exportacions. El ‘leitmotiv’ de la Cambra és la internacionalització de les empreses
Volia plegar tenint el centre intermodal del Far-Vilamalla i l’estació del TAV a l’aeroport; són les dues coses que ha faltat culminar
Estic molt content d’haver-hi estat. M’he sentit molt a casa. Soc un home feliç
Domènec Espadalé
president de la cambra de comerç de girona

L’elecció del nou president, en un ple demà

La Cambra de Comerç de Girona escollirà demà el seu nou president, que, si no hi ha sorpreses d’última hora, serà l’actual vicepresident segon, Jaume Fàbrega. Ell encapçala una candidatura de consens que, de moment, és l’única que s’ha fet pública que es presentarà. Tot i que ahir tant Espadalé com la resta de responsables que pleguen van voler ser prudents, ja que hi ha casos de candidatures a última hora, l’actual president va mostrar-se convençut que Fàbrega serà “un gran president” i va destacar sobretot que “és la persona adequada per potenciar la formació professional i els temes culturals”.

Pel que fa als reptes a què s’enfrontarà el nou president, Espadalé va esmentar, a més de la consecució tant del centre intermodal de Vilamalla com de l’estació del TAV a l’aeroport, la digitalització de les empreses. “El futur ve per aquí. L’empresa que no es digitalitzi deixarà de ser empresa”, va subratllar.

La constitució del nou ple de la Cambra de Girona serà demà a les 12 del migdia. Després de la lectura de qui són els nous membres, es procedirà a l’elecció del nou president. Primer hi haurà la intervenció del candidat o candidats, després es faran les votacions i escrutini, i finalment la presa de possessió i el discurs del president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona