Economia

Catalunya és més emprenedora que Espanya i la UE

La taxa d’activitat emprenedora se situa en el 8,13%, contra el 6,39% espanyol

Destaquen Barcelona i Lleida

La taxa d’activitat emprenedora a Catalunya continua creixent i se situa en el 8,13%, 1,74 punts per sobre de la taxa espanyola (6,39%) i 0,13 punts per sobre de l’europea (8,00%). Aquesta taxa representa que el 8,13% de la població adulta catalana està relacionada amb activitats d’emprenedoria.

A la demarcació de Barcelona aquesta xifra s’enfila fins al 8,63%, la taxa més alta dels darrers dotze anys. No és fins l’any 2006 que trobem un valor superior (8,91%). A la resta de demarcacions catalanes, la taxa va ser del 8% a Lleida, del 6,58% a Girona i del 6,20% a Tarragona.

Aquesta és la principal conclusió del darrer informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM)-Catalunya 2018-2019, informe encarregat pel Departament d’Empresa i Coneixement i la Diputació de Barcelona i elaborat conjuntament per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el departament d’empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El GEM és un projecte internacional en què participen 49 països de tot el món.

Quant als motius per emprendre, el percentatge de persones que ho fan perquè hi veuen una oportunitat es consolida i se situa en el 4,3%. Tot i que representa un lleuger descens de 0,3 punts respecte a les dades de l’any 2017, continua sent 1,5 punts superior al percentatge d’Espanya (2,8%) i supera ja els nivells dels països europeus d’alts ingressos (3,9%). Pel que fa a la motivació per necessitat –perquè no troben feina per compte d’altri–, disminueix sis dècimes respecte a l’any anterior i se situa en l’1,4%, un valor clarament inferior al d’Espanya (1,7%) i al dels països europeus d’alts ingressos (1,7%).

Pel que fa a la detecció d’oportunitats de negoci, el percentatge de catalans que hi veuen oportunitats baixa fins al 32%, la qual cosa representa una disminució de 5 punts percentuals respecte a l’informe anterior i suposa un fre per a la progressió dels darrers anys, tot aproximant-se a la dada espanyola del 29%. Aquesta xifra queda lluny del 45,8% dels països d’alts ingressos de la UE. Amb tot, la intenció d’emprendre a Catalunya arriba al 7,5% del total de població adulta, un 0,8% més.

LA XIFRA

8,63
per cent
de la població adulta a la demarcació de Barcelona emprèn activitats pel seu compte, una xifra rècord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia