Economia

Els sous en la indústria van notar menys la crisi que els d’altres sectors productius

Segons un treball del CTESC, els salaris van caure un 2,5% del 2010 al 2014 i un 5,8% en altres sectors

Alerta que hi ha un 7,7% de treballadors pobres

Els sous en la indústria van aguantar millor els embats de la crisi que els d’altres sectors productius, segons un treball elaborat pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) en col·laboració amb el Departament d’Empresa del govern. De fet, es podria dir que l’embat de la recessió es va deixar notar menys en la indústria. Entre els anys 2010 i 2014, els sous en aquest sector van caure un 2,5%, respecte del descens del 5,8% en altres sectors. Amb tot, la pèrdua de població ocupada va ser més intensa en la indústria, sobretot entre els anys 2008 i 2011, com s’indica al gràfic superior, per després estabilitzar-se al voltant del 18,5% de la població ocupada. Segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), tant en el conjunt de l’economia com en l’agregat de la indústria, el mínim de població ocupada es va assolir l’any 2013.

A partir d’aquest any i fins al 2017, els llocs de treball creats són, a parts iguals, tant temporals com indefinits. La taxa de temporalitat ha estat tradicionalment més elevada en la indústria que a la resta de l’economia, però amb la crisi les distàncies es retallen i són del 16,5% i del 21,6% respectivament.

Amb tot, un 7,7% dels treballadors de la indústria catalana són pobres, un percentatge molt inferior al de la mitjana del mercat (19,7%), però que és significativa per al CTESC, segons va explicar Ricard Bellera, membre d’aquest organisme consultiu, durant la presentació del document.

De fet, hi ha branques industrials que tenen una millor qualitat de l’ocupació, com seria el cas de l’energia, la química i el cautxú i la maquinària i material elèctric. En canvi, l’alimentació i tèxtil, arts gràfiques i aigua i residus tenen una qualitat d’ocupació més baixa amb salaris per hora treballada més baixos, majors taxes de temporalitat i de treball a temps parcial.

Altres factors que preocupen són l’alt índex de contractes que es necessiten per consolidar un lloc de feina i la poca presència de dones i joves a les plantilles industrials d’un sector “envellit i masculinitzat”. En aquest sentit, els autors de l’informe consideren necessari atreure treballadors menors de 30 anys i dones.

LA XIFRA

39,7
hores setmanals
es treballa de mitjana en el sector industrial, front les 40,1 hores que es treballava l’any 2008.

LA FRASE

Necessitem més formació contínua per prevenir l’atur en un sector que està envellit
Ricard Bellera
Membre del GRUP PRIMER DEL CTESC

Treballadors amb més formació

En la indústria catalana existeix un percentatge més alt d’empleats amb estudis de secundària o inferiors respecte a la mitjana europea, a més d’una “elevada proporció” de treballadors no qualificats, que únicament han rebut formació interna.

El 2017 el percentatge de treballadors amb estudis va ser tres punts inferior al del conjunt de l’economia. Per millorar aquest aspecte, l’estudi proposa el desenvolupament i el reconeixement de les titulacions de formació professional, reforçar el paper de l’FP dual i incrementar el nombre de graduats en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona