Economia

Recorren contra les eleccions a la Cambra al TSJC

Tusquets i Masià demanen al govern la suspensió del ple constituent de dilluns com a mesura cautelar

Al·leguen falta de garanties en el vot per correu i el vot immigrant

Dos excandidats a presidir la Cambra de Comerç de Barcelona, Carles Tusquets i Ramon Masià, van presentar ahir recursos contra els resultats dels comicis camerals davant la sala contenciosa administrativa del TSJC i davant el govern, al qual demanen que suspengui la constitució del ple prevista per al dilluns dia 17.

El recurs presentat al Departament d’Empresa de la Generalitat, cartera que dirigeix Àngels Chacón, insta l’administració a aprovar mesures cautelars, entre les quals hi hauria la suspensió del ple constituent de l’entitat. Amb tot, ahir a la tarda fonts del departament van assegurar no haver rebut el recurs per via administrativa, però van assegurar que quan arribi l’estudiaran els serveis jurídics.

Segons recull l’agència Efe, un portaveu del bufet d’advocats Maresca va confirmar que l’acceptació d’alguns dels vots anul·lats per la junta electoral central el 13 de maig passat podria fer canviar la designació de 8 vocalies de la Cambra, la qual cosa capgiraria la majoria absoluta aconseguida per la candidatura independentista Eines de País (que té 31 dels 60 seients). Segons van explicar les mateixes fonts, a més de Tusquets i Masià, els dos recursos estan subscrits per 20 electors més.

L’advocada Mercedes Cuyàs va assenyalar que vuit vocalies de les 40 que es van elegir en els comicis del mes de maig podrien canviar de mans si es computessin vots anul·lats, segons el seu parer, de manera “il·legal”. Segons Cuyàs, “si no s’adopten les mesures cautelars podria donar-se el cas que els acords que prengui la Cambra entrin en crisi i estiguin viciats en grau de nul·litat”.

El recurs d’alçada posa l’accent en la vulneració i l’incompliment de la legalitat ordinària per haver aparcat “el vot per correu, ja que només es podia votar per correu electrònic, en modalitat presencial i remota, i en la falta de garanties sobre l’autenticitat del votant (la falta d’autenticació robusta o doble encriptació)”.

En paral·lel, el recurs al TSJC respon a una presumpta vulneració dels drets fonamentals de candidats i electors. En concret, es va presentar fa dues setmanes un recurs especial i sumari de protecció dels drets fonamentals davant la sala del contenciós, que encara no ha estat acceptat a tràmit, i que posa èmfasi “en la vulneració del dret a la igualtat davant la llei en l’accés als òrgans de govern de la cambra” i en “la prohibició de la discriminació per raons indirectes”. Segons Cuyàs, hi ha col·lectius d’empresaris xinesos i pakistanesos als quals, ha dit, els ha estat difícil comprendre el procés electoral perquè s’usava només el català i el castellà, cosa que els va portar fins i tot a realitzar vots nuls.

LA XIFRA

16.225
vots remots
es van emetre en les eleccions a la Cambra, un 81,48% del total (19.000 vots).

LA DATA

17.06.19
s’ha de celebrar el ple constituent
de la Cambra de Comerç de Barcelona, a partir de les deu del matí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia