Economia

Canadell ja presideix la Cambra de Barcelona

El candidat independentista convenç el ple de la Cambra, que l’escull nou president per majoria absoluta

Demana al govern i als partits polítics unitat i diàleg “entre si i amb tota la societat”

Joan Canadell ja presideix la Cambra de Comerç de Barcelona. Ahir, en el transcurs d’un ple d’investidura històric, una majoria de membres de la institució econòmica i empresarial hi van donar suport, malgrat els intents d’impugnació de l’acte per part de dos excandidats als comicis camerals, que van recórrer contra els resultats al·legant que s’havien produït “irregularitats”.

Canadell, màxim responsable de la candidatura independentista Eines de País, empresari soci i fundador de Petrolis Independents i membre del Cercle Català de Negocis, va aconseguir 36 vots favorables dels 54 vots emesos en total. Cinc més que els membres de la seva candidatura, que en van obtenir 31. Els 18 vots restants van ser en blanc, i no en va rebre cap en contra.

En la votació, doncs, hi van participar 54 dels 60 membres del ple, ja que, segons va confirmar la Cambra, quatre dels quals no hi van poder assistir per motius personals i dos més no van recollir l’acta.

A banda de Canadell, ahir també es van escollir la resta de membres de la junta directiva, integrada per la vicepresidenta primera del comitè executiu de la Cambra, Mònica Roca, que d’aquí a dos anys substituirà Canadell al capdavant de l’entitat i que va rebre també 36 vots. Destaca la paritat de gènere en el comitè executiu. D’altra banda, l’acompanyaran Pere Barrios com a vicepresident segon (36 vots), Roser Xalabarder com a vicepresidenta tercera (36 vots), Jordi Pomarol com a tresorer (35 vots) i set vocals: Toni Fitó, Albert Pont, Pau Bestit, Ángel Lázaro, Montse Soler, Elisabet Camprubí i Xavier Sunyer, amb 34 vots cadascun.

En la primera de les dues intervencions que Canadell va dedicar als assistents –entre els quals hi havia empresaris i representants del món econòmic com ara Josep Mateu (RACC), Joan Gaspart, Joan Font (Bon Preu), Jaume Guardiola (Banc Sabadell) i el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre–, Canadell va recordar que els eixos principals de la seva candidatura pivotarien al voltant del desenvolupament màxim del potencial empresarial català, la potenciació de la petita i mitjana empresa i l’acostament a la Cambra de tots els empresaris i autònoms.

Ens inclusiu

“La Cambra s’ha de continuar organitzant en comissions de treball, d’àmbit bàsicament sectorial”, va assegurar el nou president, que va demanar la implicació i la participació dels 60 membres, tot i recordar que “se’n poden nomenar 25 més”. De fet, Canadell va insistir en el caràcter inclusiu que vol imprimir a la seva presidència. “Tenim l’oportunitat d’incloure empreses que representen aquest país però que no han sortit i no han estat ben representades a la Cambra”, va dir, i va recordar sectors com ara el de les empreses tecnològiques, les emergents i les científiques. “Entre tots hauríem de triar aquests 25”, va subratllar.

Canadell també es va referir a un “sistema de treball per projectes, que han de tenir els seus líders, objectius, recursos i terminis”, va dir, amb la voluntat “que surtin de baix cap a dalt”. I hi afegia: “Com hem dit repetidament, no volem que sigui una Cambra presidencialista. Demano que sigueu actius per proposar projectes, que la Cambra sigui tan inclusiva com es pugui i que les propostes surtin dels 60 i dels 25 membres del ple.” “Volem fer un sol equip, i per això hi hem integrat membres de Pimec i de Foment del Treball, quan algú ens deia que no calia fer-ho. També hi ha membres de FemCat, del Cercle Català de Negocis i de gremis diversos”, va recordar. Canadell també es va referir al finançament de la institució, insuficient al seu parer, i va reclamar la necessitat de millorar-lo.

Discurs lutherià

En el seu segon discurs, un cop proclamada la seva investidura, i que recordava el famós “I have a dream” (‘Tinc un somni’) de Martin Luther King, Canadell es va referir a la Catalunya del futur, tot recordant les dificultats que va aconseguir superar en el passat.

“Si una cosa hem sabut fer els empresaris catalans al llarg de tota la història és resistir, persistir i construir, perquè ens ve dels nostres avantpassats i perquè no ho sabem fer d’una altra manera. Deixeu-nos somiar, doncs, i després de veure com de resistent ha estat el nostre empresariat al llarg de la història, siguem optimistes. Som en un moment polític complicat, però més ho va ser durant les dictadures que vam viure al llarg del segle XX, durant les guerres i fallides econòmiques constants del segle XIX i després dels efectes del decret de Nova Planta al segle XVIII...”

“Som i serem emprenedors i ens sabrem sobreposar a les dificultats actuals, i des de les cambres haurem de saber aïllar el component polític i pensar què és el millor per a la nostra economia i les nostres empreses en els propers 10-20 anys”, els va esperonar. El nou president de la Cambra no va amagar el seu perfil sobiranista: “Deixeu-nos somiar que serem un estat, perquè estem convençuts que serà el millor per a l’empresa i la societat catalana en general. I aquest somni mirarem de fer-lo realitat, donant arguments que convencin una majoria suficient, i visualitzant el futur que ens espera com a país”, els va dir.

De fet, Canadell va acabar la seva intervenció amb dos precs. El primer, adreçat al govern de la Generalitat i als partits polítics, als quals va reclamar unitat d’acció. “Sense la unitat dels partits, no serà possible assolir tot el potencial del nostre país. Des de la Cambra us instem a trobar aquesta unitat, i us ho exigirem, perquè estem segurs que és clau per assolir l’èxit. I també us demanem diàleg, entre vosaltres, amb l’Estat i, sobretot, amb tota la societat. Cal que expliqueu clarament a tots els racons del país per què considereu que cal un estat i com això afectarà la vida de la generació actual de catalans i, sobretot, les generacions futures. I en això us podem ajudar i us volem ajudar, però sou vosaltres els que teniu la responsabilitat per fer-ho.”

El segon prec anava adreçat a les grans empreses, a les quals va dir que també seran representades a la Cambra. “Sabem que el nostre somni potser no és exactament el vostre –els va dir–, però, en tot cas, ben segur que és el d’una part important dels vostres empleats, col·laboradors, clients i proveïdors. Us demanem que el respecteu i que penseu que també pot beneficiar clarament les vostres empreses, i que com a empresaris hem de respectar la voluntat de la ciutadania, i això inclou el dret a l’autodeterminació. Ben segur que trobarem espais per desenvolupar el màxim potencial econòmic del nostre país, però us instem també a forçar l’Estat a respectar la voluntat del poble de Catalunya. Cal fer-li entendre que així ha de ser, perquè altrament seria lògic que el poble de Catalunya continués lluitant pels seus drets, encara que suposés inestabilitat política.”

Impugnació i un notari

Carles Tusquets, excandidat a la presidència de la Cambra de Comerç, va fer ahir un altre intent per impugnar el ple constituent acompanyat d’un notari, l’objectiu del qual havia de ser informar els membres del govern català del recurs presentat per l’empresari per presumptes irregularitats en el procés de votació. També en el torn de reclamacions se’n va queixar. La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, es va referir en el seu discurs al sistema de vot electrònic.

“Defenso la transparència i l’adequació tècnica d’aquest procés, impecable tècnicament i jurídicament”, va dir. “El vot electrònic ha permès la renovació, si bé és cert que hi ha marge per créixer”, va assumir, i també es va referir a la necessitat de canviar la llei de cambres.

LES FRASES

36
vots a favor
va rebre el candidat a presidir la Cambra, Joan Canadell, i els tres vicepresidents del comitè.

LES XIFRES

417
vots vàlids
es van emetre durant les votacions, ja que s’havien de triar els dotze membres de la direcció.
Si una cosa hem sabut fer els empresaris catalans al llarg de la història és resistir i persistir
Joan Canadell
PRESIDENT CAMBRA DE COMERÇ
Deixeu-nos somiar, somieu amb nosaltres si voleu. Hem vingut a fer realitat un somni
Joan Canadell
PRESIDENT CAMBRA DE COMERÇ
Com a empresaris, sabem que fem política, però contra la societat no és ètic i té poc recorregut
Joan Canadell
PRESIDENT CAMBRA DE COMERÇ
Defenso la transparència i l’adequació tècnica del procés de vot electrònic
Àngels Chacón
Consellera d’Empresa
Cal fer una nova llei de cambres que revisi funcions i finançament i que es posi al costat de les empreses
Àngels Chacón
Consellera d’Empresa
He reclamat perquè considero que s’havia d’informar el ple que hi ha un recurs
Carles Tusquets
Excandidat a la cambra de comerç

“Deixeu-nos somiar i sigueu optimistes”

Joan Canadell, nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona, va fer al·lusió en el seu discurs d’investidura a les dificultats que, al llarg de la història, el poble i l’economia de Catalunya van haver de superar pel fet de tenir un estat en contra.

“Deixeu-me, ara sí, somiar què podem ser en els pròxims 10-20 anys. Catalunya té l’oportunitat de millorar encara més tots aquests indicadors. Probablement és la regió de la UE que té més potencial de creixement econòmic, perquè, si mirem nord enllà, veurem que estats petits com el nostre, que no estan tan ben situats en els rànquings com nosaltres, tenen un PIB per càpita molt més alt que el nostre. Àustria, un 36% més; Finlàndia, un 32%; Holanda, un 40%; Irlanda, el doble... Per què tots aquests estats, similars en nombre d’habitants, generen molta més riquesa que Catalunya, quan en la majoria d’indicadors interns estem molt millor que ells?”, va plantejar.

Nosaltres, des d’Eines de País, estem convençuts que justament la diferència és que no tenim un estat a favor, un estat que destini part de la riquesa que generem a millores en infraestructures, formació, més internacionalització de l’economia... Deixeu-nos somiar, somieu amb nosaltres si voleu, però sapigueu que hem vingut a la Cambra a fer realitat un nou somni. Hi sou tots benvinguts i esteu tots cridats a treballar-hi. Junts arribarem més lluny”, els va dir, i hi va incloure petites i grans empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia