Economia

El personal d’Iberia alerta de l’eternització del conflicte

Nova jornada de vaga dels treballadors de terra de l’aerolínia al Prat sense gaire incidència en les operacions de l’aeroport

El personal de cabina de Ryanair denuncia amenaces de la companyia

Els treballadors de terra de la filial d’Iberia que opera el handling a l’aeroport del Prat van alertar ahir del perill que s’eternitzi el conflicte que mantenen amb l’aerolínia, un estira-i-arronsa de moment sense vies de solució malgrat les diverses reunions de mediació que s’han succeït durant l’estiu. El president del comitè d’empresa, José Antonio Ramírez, veia ahir probable que hi hagi noves mobilitzacions al llarg del setembre si no es produeixen canvis en l’actitud de la direcció, a la qual va retreure no haver fet cap “pas decidit” per desbloquejar el problema.

En l’última mediació, el comitè va arribar a desconvocar momentàniament la vaga, que inclou també la jornada d’avui, quan va entendre que la companyia s’avenia a crear una comissió de seguiment de les negociacions, un moviment que finalment no es va produir. Ahir, el portaveu sindical va recordar que UGT, que lidera el comitè, no s’oposa a l’entrada en la comissió d’altres sindicats tal com demana la direcció.

Ramírez va xifrar el seguiment de la vaga en un 70%; no obstant això, els serveis mínims i la precaució de les aerolínies afectades, encapçalades per Vueling, que van avisar i oferir alternatives als viatgers (112 vols cancel·lats entre ahir i avui), va minimitzar l’impacte en les operacions de l’aeroport, malgrat que la vaga s’escau en dies de fort moviment per l’acabament de les vacances de molts usuaris.

Finalment, el portaveu del comitè va recordar les dades que justifiquen les protestes, que són un 50% de temporalitat en una plantilla que no creix mentre el nombre de passatgers al Prat s’incrementa un 5% anual.

Un altre front a Ryanair

La vaga del personal de terra d’Iberia és simultània amb altres protestes que afecten l’aeroport. A més de la vaga indefinida que mantenen els empleats de Treblisa, l’empresa que gestiona els filtres de seguretat de la infraestructura, i que ja dura des del dia 9 d’agost sense gaires perspectives de solució, ahir hi va haver reaccions per part del personal de cabina de Ryanair, que demà té prevista una jornada de vaga –n’hi haurà fins a deu dies més aquest setembre– i que denuncia amenaces de la companyia. Gustavo Silva, representant d’USO a Ryanair, va revelar que la companyia de baix cost ha penjat un vídeo adreçat als treballadors perquè instin els representants sindicals a renunciar a la vaga en les negociacions amb l’empresa. Els personal de cabina, al qual també s’afegiran els pilots amb una vaga d’alguns dies, reclama una solució a l’anunci de Ryanair de tancar algunes de les bases que té a l’Estat espanyol, entre aquestes la de Vilobí d’Onyar, on podrien resultar afectades 164 persones.

LA XIFRA

164
persones
podria afectar l’anunciat tancament de la base de Ryanair a Vilobí d’Onyar-Girona.

Normalitat i 200 trens menys

La vaga convocada a Renfe pel sindicat CGT tampoc va incidir gaire en els usuaris. Les aturades, parcials entre les dotze del migdia i les quatre de la tarda i entre les vuit del vespre i la mitjanit, no van provocar cues ni caos a l’estació de Sants, on alguns passatgers admetien que no tenien notícia de la convocatòria, que també inclou la jornada de demà. Els serveis mínims decretats pel Ministeri de Foment i el Departament de Treball són del 40% dels trens regionals, un 78% dels de llarga distància i els AVE, i un 68% dels Avant. Segons la CGT, el seguiment de la vaga va ser del 80%, mentre que Renfe el limitava a menys del 3%. En general, s’estima que va afectar uns 200 trens a Catalunya. La d’ahir va ser la tercera aturada de Renfe, convocada per denunciar que l’empresa no compleix la reducció de jornada laboral acordada i per reclamar un increment de les taxes de reposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona