Economia

Creix la demanda en el mercat industrial i logístic

L’any s’acabarà amb 600.000 m² contractats, segons consultors immobiliaris

Alerten de la falta de naus industrials i de l’escassetat a la corona metropolitana de Barcelona, que actua de pol

Segons l’Informe del Mercat Industrial i Logístic de Catalunya, elaborat per la consultora immobiliària Forcadell, el mercat logístic català va assolir durant el primer semestre de l’any una contractació de 341.243 m². La xifra, malgrat ser inferior a la de l’any 2018 en un 12% (per les grans operacions registrades llavors), és un 44% superior al volum registrat el 2017 i un 31% superior al del 2016.

“El descens de la contractació no es tradueix en una falta de dinamisme del sector, ja que es tracta de grans operacions d’usuaris finals que van fer disparar notablement les xifres de contractació del 2018”, recorda l’informe elaborat pels experts immobiliaris de Forcadell.

És el cas de la plataforma logística de 51.000 m² d’Amazon a Barberà del Vallès i la nau de 48.000 m² llogada per Privalia a la Bisbal del Penedès.

Per Forcadell, les naus de nova construcció han continuat liderant el mercat logístic català. Representen el 82% del total de metres quadrats contractats durant la primera meitat de l’any i “aporten confiança al sector promotor a l’hora de desenvolupar nous projectes”.

També la consultora Savills Aguirre Newman assenyala que durant l’any es podrien haver comercialitzat a tot Catalunya prop de 600. 000 m², després que la contractació en el segment industrial s’hagi recuperat durant els mesos de juliol i setembre. Així, durant el tercer trimestre de l’any, la contractació va ser de 132.515 m², en comparació amb els prop de 103.000 del mateix període d’un any abans. Amb tot, la consultora constata una davallada del 4,9% interanual “per l’escassetat de naus logístiques disponibles”, segons explica Gloria Valverde, directora del departament de logística de Savills Aguirre Newman Barcelona.

Per Valverde, “els nivells d’absorció logística podrien ser superiors a Catalunya si existís una oferta de naus industrials que s’adeqüés a les necessitats de les empreses, tant pel que fa als acabats com a les dimensions”.

La consultora reconeix que moltes empreses que busquen nous espais opten per adquirir el sòl i edificar-hi en funció de les seves necessitats. Les naus d’entre 5.000 i 10.000 m² són les més sol·licitades i la superfície mitjana se situa en els 8.834 m², segons els seus càlculs.

LA XIFRA

600.000
metres quadrats
de superfície industrial i logística es calcula que es contractaran durant l’exercici del 2019.

LA FRASE

El nivell d’absorció podria ser superior si existís més oferta de naus industrials
Gloria Valverde
directora de logística de Savills Aguirre Newman Barcelona

Barcelona capta el 75%

Com sempre passa amb l’efecte capitalitat, Barcelona capta el 75% de les operacions de contractació de nous emplaçaments, segons Savills Aguirre Newman. La capacitat d’atracció de Barcelona i la seva àrea metropolitana s’explica per les connexions a vies de comunicacions de tot tipus, des de viàries fins a ferroviàries i aeroportuàries. També el fet de disposar d’un port de dimensions i capacitat notables com el de Barcelona, el més important del sud de la Mediterrània, juga a favor de l’àrea metropolitana de Barcelona.

La consultora avisa, però, que en aquesta zona l’oferta logística és gairebé inexistent, ja que se situa en un escàs 1,62%.

Entre les operacions més rellevants en els primers nou mesos de l’any, destaquen l’arrendament d’una nau de gairebé 20.000 m², propietat de l’empresa Pulsar Capital i llogada a l’empresa Actividades Logísticas Centralizadas (ALC), a Parets del Vallès, sobre una parcel·la de més de 35.000 m². Les instal·lacions, a tocar de l’AP-7, tenen capacitat per emmagatzemar fins a 19.000 palets. També l’operació de l’empresa Segro a Martorelles, que supera els 19.000 m², és una de les més grans de l’exercici. En aquest cas, es tracta d’un parc logístic destinat a instaurar empreses que necessitin una “implantació estratègica”, segons reconeix la companyia, de capital britànic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona