Economia

Pressió contra la mobilització

Patronals i empreses assenyalen el govern català com el responsable de la falta de diàleg amb La Moncloa, malgrat la negativa de Pedro Sánchez a parlar amb el president Torra

Seat, CaixaBank i Foment, crítics amb les protestes

Diàleg, tranquil·litat i prou protestes és la petició que patronals com Foment del Treball i empreses com Seat i CaixaBank tornen a intensificar aquests dies, quan Madrid necessita un acord per formar govern a Espanya mentre a Catalunya es jutja el seu president per no haver retirat una pancarta per la llibertat dels presos polítics.

La pressió empresarial no és nova. Ja n’hi va haver, de pressió, abans del referèndum de l’1 d’octubre del 2017, i molt abans, l’any 2014, quan la societat es preparava per a la consulta del 9-N i entitats com el Cercle d’Economia, el Círculo Ecuestre, el Fòrum Pont Aeri i la mateixa Foment del Treball, i empresaris com José Manuel Lara (Planeta) i José Luis Bonet (aleshores president de Freixenet), apel·laven al diàleg i auguraven un esdevenidor infaust en cas d’independència des de diaris de tall clarament antiindependentista.

Justament en una entrevista a La Vanguardia aquesta setmana, el president de Seat, Luca de Meo, va denunciar que els talls de carreteres perjudicaven la companyia, que ha encadenat quatre anys autofinançant-se. També ahir mateix, en una trobada amb la premsa al saló Smart City Expo World Congress, De Meo es va tornar a referir a les protestes als carrers: “L’únic que demano és que em deixin treballar.” Pel directiu, la decisió de tancar la planta per la vaga del 18 d’octubre es va prendre per un sentiment de “por” i “preocupació”, segons Efe. “Nosaltres no tenim l’arrogància de voler opinar sobre coses que estan molt per sobre del nostre paper. Jo només soc un home que fabrica i ven cotxes. No he de dir res si [les protestes] no impacten en el negoci, però fa un parell de setmanes sí que vam estar preocupats”, va assegurar.

En aquest punt, però, caldria recordar les paraules del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, quan va dir que “un dia d’aturada és un 0,15% del PIB”, mentre que el dèficit fiscal a Catalunya és del 8%.

El president de Seat va poder intercanviar opinions amb el vicepresident del govern, Pere Aragonès, dilluns, en el sopar de lliurament dels XII Premis Carles Ferrer Salat de Foment del Treball, en què el president de la Generalitat, Quim Torra, es va absentar arran de la negativa que tanqués els parlaments, deferència que va recaure en la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño.

Qui sí que va parlar va ser el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, que va assenyalar directament la Generalitat: “No condemnar la barbàrie i no evitar-la és una greu irresponsabilitat del govern”, va dir. Per l’empresari català, “el dret de reunir-se i de manifestar-se no empara provocar la barbàrie” ni impedir als estudiants accedir a les universitats, va dir. En el seu intent de criminalitzar les protestes al carrer, el president de l’entitat va demanar a les autoritats “una resposta ràpida i eficient” per evitar “actes violents i coaccions” que “perjudiquen” l’economia catalana.

Així, el president Quim Torra no va poder replicar. Justament, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va retreure ahir a Foment la seva “falta de respecte” al president de la Generalitat, ja que entén que és qui ha de clausurar els actes a Catalunya en absència del cap del govern espanyol. Calvet va instar Foment a “revisar aquesta anomalia” amb vista a futures edicions: “En absència del president de l’Estat, qui ha de clausurar l’acte és el president de la Generalitat, només faltaria”, va dir.

Durant l’acte, el vicepresident Pere Aragonès va apel·lar també al diàleg i a recuperar la Declaració de Pedralbes. També el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, defensava el diàleg en declaracions ahir a TV3 i lamentava l’incident protocol·lari assegurant que “es podrien estalviar aquestes baralles de tapete”. Ben sovint els sindicats CCOO i UGT s’han posat al costat de Foment quan s’han convocat vagues en moments importants per a l’independentisme català.

Finalment, Torra i Calviño sí que van coincidir ahir a la tarda al saló Smart City Expo World Congress, però no van fer cap tipus de parlament ni declaració institucional.

Qui també es va afegir al pressing catch des de Madrid va ser el president de CaixaBank, Jordi Gual, que va tornar a demanar diàleg perquè no es cronifiqui la situació a Catalunya, ja que “les tensions no afavoreixen el desenvolupament productiu”, segons va dir. En una conferència organitzada per Fòrum Europa, organització en què hi ha representades les principals empreses de l’Ibex 35, Gual va explicar que CaixaBank “té com a divisa” des de la seva fundació, fa 115 anys, intentar promoure el diàleg i el progrés social mitjançant la confrontació d’alternatives polítiques “dins de la llei”, i va confiar que això es mantingui també en el futur. Per Gual, a Catalunya s’han viscut “moments difícils els últims anys”, i va proposar diàleg per intentar solucionar “de manera pacífica les tensions polítiques i socials”. Amb tot, quan se li va preguntar si el banc ha calculat l’impacte en el seu negoci de tots els fets ocorreguts des de l’1 d’octubre del 2017, Gual va assegurar que no s’han valorat, i va insistir a dir que les tensions polítiques i socials no són positives perquè alteren la vida diària i afecten els negocis. “Entre tots hem d’intentar que no es prolonguin”, perquè la cronificació és el que realment fa més mal, va dir.

LES FRASES

L’únic que demano és que em deixin treballar. No he de dir res si les protestes no impacten en el negoci
Luca de Meo
President del comitè executiu de seat
Les tensions no afavoreixen el desenvolupament productiu
Jordi Gual
PRESIDENT DE CAIXABANK
No condemnar la barbàrie i no evitar-la és una greu irresponsabilitat del govern
Josep Sánchez Llibre
PRESIDENT DE FOMENT DEL TREBALL
Un dia d’aturada és un 0,15% del PIB, mentre que el dèficit fiscal a Catalunya és del 8%
Joan Canadell
President de la cambra de comerç de Barcelona
En absència del president de l’Estat, qui ha de clausurar l’acte és el president de la Generalitat
Damià Calvet
Conseller de territori i sostenibilitat

La Cambra es distancia de s’Agaró

La Cambra de Comerç de Barcelona s’ha desvinculat de l’organització de la XXIV Trobada d’Economia a s’Agaró, que se celebrarà el 29 i 30 de novembre. La Cambra havia coorganitzat les jornades en les edicions anteriors juntament amb la Fundació Internacional Olaf Palme, presidida per l’exdiputada socialista Anna Balletbò, i actualment estaria replantejant tots els seus patrocinis i activitats arran del canvi de presidència, que ara ocupa Joan Canadell, segons va publicar ahir l’agència ACN. La desvinculació de l’organització de les jornades de s’Agaró s’emmarcaria en aquest context de replantejament global, que també inclou la suspensió, per ara, dels Dinars Cambra que organitzava l’ens.

Tot i la possible desvinculació, la Cambra va explicar que ha col·laborat amb la Trobada d’Economia de s’Agaró en temes “puntuals” de l’edició d’enguany i que la vicepresidenta Mònica Roca hi participarà. Entre els convidats d’aquest any a les jornades, hi ha la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, i el ministre d’Afers Estrangers en funcions i futur alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, que faran la clausura de les jornades de divendres i dissabte. La presència de membres del PSOE i del PSC és un clàssic d’aquestes trobades.

També s’hi preveu la participació, entre d’altres, del president de CaixBank, Jordi Gual; el conseller executiu del BBVA, José Manuel González-Páramo; el president de l’Airef, Luis Escrivá, i la sotsgovernadora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado. El programa, que aquest any estarà centrat en tecnologia i energia, també inclou la participació del president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet, que ha reprovat en diverses ocasions l’actuació de la direcció de la Cambra de Barcelona; la secretària d’Economia del govern, Natàlia Mas Guix, i l’alta comissionada per l’Agenda 2030 de l’ONU, Cristina Gallach. Altres ponents són les presidentes de Fujitsu i de Microsoft a Espanya, Ángeles Delgado i Pilar López, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA