Economia

El preu de la llum s’ha encarit un 70% des del 2008

El preu del kWh és el cinquè més car de la Unió Europea, segons l’Eurostat

El rebut va tornar a pujar un 5,3% al mes d’octubre

També es paga més que a França pel gas

Un ciutadà espanyol paga vora 60 euros anuals per mantenir encesa la nevera, contra els 24,9 euros que es paguen a Bulgària, els 44,1 euros que costa a França o els 50,9 d’Àustria i els 53,9 de Portugal. És cert que a Dinamarca es paguen 74,6 euros i a Alemanya 77,2, però no menys cert és que en aquest darrer país el salari mínim interprofessional supera els 1.500 euros, més de 600 euros més que el salari mínim espanyol.

De fet, en la primera meitat de l’any 2019 els preus es van encarir al conjunt de països europeus i Espanya ocupa la cinquena posició en la classificació (d’un total de 25 països), al darrere d’Alemanya, Dinamarca, Bèlgica i Irlanda, segons el darrer informe d’Eurostat, l’institut d’estadística europeu. De gener a juny, els preus mitjans de l’electricitat es van encarir lleugerament i es van situar en els 21 euros per cada 100 kWh, però a Espanya van ser lleugerament superiors i van arribar als 24 euros/100 kWh, segons dades de l’Eurostat. La pujada en els darrers onze anys, però, ha estat de vora el 70% (68%), si es comparen els 0,1124 euros a què es pagava el kWh el primer semestre de l’any 2008 amb els 0,1889 euros que costava el primer semestre del 2019 (impostos a banda).

Les dades de l’Eurostat fan referència a la primera meitat de l’any, però també al mes d’octubre la factura es va encarir en relació amb un mes abans, un 5,3%, segons les dades obtingudes del simulador de la Comisión Nacional de los Mercados y de la Competencia (CNMC). L’organisme situava la factura per a un consumidor tipus amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum anual de vora 3.000 quilowatts hora (250 kWh al mes), que s’aculli a la tarifa regulada o al preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) en 55,22 euros durant el mes d’octubre, uns 2,79 euros més que al mes de setembre, segons recull Efe.

El preu registrat per la CNMC sí que inclou els impostos, de manera que si es compara el rebut de l’octubre d’enguany amb el de l’octubre del 2018 s’aprecia una rebaixa de l’11,5%, quan es va situar en 62,30 euros (7,18 euros més que enguany).

El preu mitjà de la llum en el mercat majorista –que representa prop del 35% del rebut final– es va situar al mes d’octubre en els 47,17 euros el megawatt hora (MWh) –un megawatt correspon a mil quilowatts–, més de 5 euros per sobre dels 42,11 euros per megawatt que va marcar al setembre, el més baix del 2019.

Pel que fa al preu del gas, l’oficina d’estadística europea també situa Espanya al capdavant dels preus més elevats entre els 25 països estudiats, amb tarifes de 0,0736 euros el quilowatt hora, i només superada per Suècia (0,1183 euros/kWh), els Països Baixos (0,0921), Dinamarca (0,0855), Itàlia (0,0769) i Portugal (0,076), sempre comptant els preus sense impostos. Per sota de l’Estat espanyol queden països com ara França, Àustria, Alemanya, Txèquia, Eslovènia i Grècia.

El preu de l’energia a la Unió Europea depèn d’una sèrie de condicions d’oferta i demanda diferents, incloent-hi la situació geopolítica, la combinació d’energia nacional, la diversificació d’importacions, els costos de xarxa, els costos de protecció ambiental, les condicions meteorològiques severes o impostos al servei, entre altres factors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia