Economia

La justícia europea assegura que les hipoteques amb IRPH poden ser abusives 

El tribunal amb seu a Luxemburg sentencia que les clàusules han de ser “clares i comprensibles” i insta a “substituir-les” en cas que no ho siguin

Es calcula que al voltant d’un milió de persones a l’Estat espanyol tenen aquest tipus de préstecs hipotecaris, més cars que els vinculats a l’euríbor

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que les hipoteques referenciades amb l’índex IRPH poden ser abusives.

En la sentència, el tribunal amb seu a Luxemburg insta els tribunals espanyols a “assegurar-se del caràcter clar i comprensible” de les clàusules de contractes des préstecs hipotecaris i a “substituir-les” en cas que siguin considerades abusives amb l’objectiu de “protegir els consumidors”.

El TJUE contradiu així la decisió del Tribunal Suprem, que considera que els préstecs hipotecaris referenciats a l’IRPH no poden sotmetre’s a control judicial perquè no impliquen cap abús per part dels bancs.

Es calcula que al voltant d’un milió de persones a l’Estat espanyol tenen aquest tipus de préstecs hipotecaris, més cars que els vinculats a l’euríbor.

Cal recordar que el qüestionament de la doctrina judicial espanyola sobre l’IRPH es produeix arran dels dubtes elevats per un jutjat de Barcelona a Luxemburg davant d’una denúncia contra Bankia per aquestes hipoteques i les seves clàusules.

L’IRPH és el segon més utilitzat en les hipoteques a l’Estat espanyol després de l’euríbor. Es calcula a partir de la mitjana dels tipus d’interès dels crèdits hipotecaris atorgats pel conjunt del sector financer, mentre que el càlcul de l’euríbor està relacionat amb els préstecs entre els mateixos bancs.

Amb la crisi econòmica, l’euríbor va començar a baixar fins a assolir mínims històrics, mentre l’IRPH es mantenia estable, cosa que provocava que els clients amb aquest tipus d’hipoteques paguessin quotes més elevades que aquells que tenien préstecs variables amb referència a altres índexs.

L’entitat Facua preveu una “allau” de reclamacions judicials per l’aplicació d’aquest índex i assegura que disposa ja de “desenes de casos” preparats per presentar-se als jutjats de primera instància o a les audiències provincials de justícia.

L’associació de consumidors Aicec-Adicae s’ha mostrat satisfeta per la sentència i també ha augurat una onada de reclamacions. De fet, ha fet una crida als consumidors perquè posin una demanda al jutjat a títol individual.

“Pal·liar la negligència” del Banc d’Espanya

L’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun considera un “èxit” la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que obre la porta a declarar abusives les clàusules hipotecàries referenciades amb l’IRPH.

En un comunicat, Urtasun ha dit que “ni el Banc d’Espanya ni la Comissió Nacional del Mercat de Valors van fer una supervisió de la comercialització massiva de productes” com els basats en l’IRPH. “Per sort, les normes europees han servit per pal·liar la seva negligència”, ha afirmat l’eurodiputat.

El dels comuns considera que la sentència de Luxemburg “una vegada més evidencia que les normes espanyoles de protecció de les persones usuàries de serveis financers són clarament insuficients i dictades al servei de la banca”.

Urtasun ha recordat que la sentència pot beneficiar un milió de famílies que tenen les hipoteques referenciades amb l’IRPH, que suposa un cost addicional d’entre 18.000 i 21.000 euros per préstec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia