Economia

Més de mig milió de treballadors pateix un ERTO a Catalunya

Els sindicats eleven a un milió les persones afectades per la crisi del coronavirus

La marca esportiva de Seat, Cupra, presenta un ERTO per a una vuitantena de treballadors

Les suspensions temporals de contractes com a conseqüència de la crisi del coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) ja afecta més de mig milió de persones a Catalunya. En total, el 15% de la població ocupada a Catalunya a finals de 2019 es troba en situació d’atur temporal.

Segons les dades actualitzades aquest dilluns pel departament de Treball, fins aquest migdia s’han presentat 69.260 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per a un total de 528.119 treballadors.

Aquestes xifres suposen un increment d’uns 2.000 expedients més i de prop de 10.000 afectats en un dia, si bé representen un increment inferior als augments que es registraven a finals de la setmana passada, quan van a arribar a xifres de 50.000 i 70.000 persones en un sol dia. També és menor l’increment d’empreses que ha optat per aquesta mesura.

Les comarques barcelonines sumen més del 70 % dels ERTO i prop del 80 % dels treballadors afectats. En concret, s’hi han registrat 49.773 expedients per a 413.075 persones.

La demarcació de Girona és la segona més afectada, amb 7.875 expedients per a 50.402 treballadors, seguida de Lleida, on s’han presentat 3.981 ERTO per a 22.398 persones.

Al Camp de Tarragona s’han presentat 5.904 expedients que afecten 35.325 treballadors i a les Terres de l’Ebre 1.727 empreses han demanat que es reguli temporalment la feina de 6.919 persones.

ERTO a Cupra

Entre les empreses que han presentat un ERTO hi ha l’automobilística Cupra. La marca esportiva de Seat ha registrat un expedient que afectarà una vuitantena de persones, segons han confirmat a L’ACN fonts de la firma.

L’expedient està motivat per la crisi sanitària i econòmica arran de la pandèmia del coronavirus, es va presentar la setmana passada. Les mateixes fonts han indicat que s’aplicarà a aquelles persones que no puguin desenvolupar la seva activitat.

El dilluns 16 de març Seat ja va presentar un ERTO per al conjunt de la plantilla a Catalunya, unes 14.800 persones, per aplicar-lo “únicament” als que haguessin d’aturar l’activitat laboral.

Un milió d’afectats, segons els sindicats

Un milió de treballadors s’han vist afectats per la crisi del Covid-19 a Catalunya, segons els càlculs aproximats del sindicat Comissions Obreres (CCOO).

L’organització suma els més de 528.000 treballadors afectats per un ERTO, que passaran a cobrar atur temporalment, al mig milió d’acomiadaments que calculen que s’han produït en les dues setmanes des que es va decretar l’estat d’alarma.

En una entrevista amb l’ACN, el secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, ha detallat que gran part dels acomiadaments detectats són rescissions de contractes temporals, a temps parcials o fix de curta durada amb indemnitzacions poc abundants.

Aquest mig milió de persones que haurien perdut la feina a Catalunya s’enduria la “factura més greu de la crisi sanitària” si s’entra en un periode de recessió econòmica de resultes de la pandèmia de coronavirus “com sembla indicar”, adverteix Pacheco.

En el pitjor moment de la crisi econòmica del 2008, a Catalunya hi va haver gairebé 950.000 aturats. Per tant, entre persones que s’han d’acollir a un ERTO i acomiadats, ja hi podria haver més persones a l’atur que en el pic més alt de desocupats després de l’esclat de la bombolla immobiliària i de la crisi financera.

Aquestes xifres podrien augmentar perquè, d’acord amb les previsions de CCOO, els treballadors afectats per un ERTO poden arribar a les 750.000 persones.

Tant des de CCOO com des de l’altre sindicat majoritari, la UGT, demanen al servei Públic d’Ocupació (SEPE) que faci “tot el que sigui necessari” per assegurar que els treballadors que ho necessitin percebin la prestació d’atur a principi d’abril i que no hagin d’esperar més d’un mes a rebre aquest subsidi.

Expedient per a una vuitantena de a Ampans

La Fundació Ampans, que treballa per la integració de les persones amb discapacitat intel·lectual, ha iniciat els tràmits per aplicar un expedient de regulació temporal d’ocupació a part de la seva plantilla a causa del coronavirus.

Segons han explicat fonts d’Ampans a l’ACN, la mesura afecta a un total de 80 empleats, el 70% dels quals amb discapacitat, d’una plantilla que supera les 800 persones. Els afectats per l’expedient realitzaven la seva activitat al Garden, al restaurant Canonge i al Servei d’Inserció, que han hagut de tancar portes.

En paral·lel, també hi ha treballadors del Centre Especial de Treball, que desenvolupaven la seva activitat en altres serveis laborals, que han optat per acollir-se al permís retribuït dictat pel govern de l’Estat.

A hores d’ara Ampans manté obert els supermercats, el quiosc de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, el servei de recollida selectiva, i una part de serveis a la indústria, ja que formen d’una cadena productiva que fa l’últim procés de manipulació per empreses que fan serveis essencials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA