Economia

El sector logístic cau a Catalunya un 52% en el primer trimestre del 2020, amb 108.000 metres quadrats contractats

La crisi sanitària fa que augmentin els lloguers temporals de naus per part del sector alimentari i farmacèutic

El mercat logístic català ha tancat el primer trimestre del 2020 amb un nivell de contractació de 108.000 metres quadrats, cosa que suposa una caiguda del 52% respecte al volum registrat en el mateix període de l’any passat, que va ser de 227.860 metres quadrats, segons dades de Savills Aguirre Newman. Durant l’exercici anterior es van comptabilitzar dues grans operacions, la de Decathlon a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port i la de DSV a Molins de Rei que, juntes, sumaven 139.000 metres quadrats i van impulsar el mercat “de manera excepcional”.

La consultora constata que els lloguers temporals de naus per fer front a la demanda puntual de superfície logística dels sectors alimentari i farmacèutic per la crisi sanitària.

Sense comptar les operacions de Decathlon i de DSV, que “distorsionen la comparativa”, l’evolució del mercat entre gener i març fins a la declaració de l’estat d’alarma seria positiva, en situar-se per sobre dels 88.860 metres quadrats registrats en el primer trimestre del 2019.

Respecte al nombre d’operacions, en els tres primers mesos de l’any s’han formalitzat 20 contractes de lloguer de superfície logística, més que els 15 del 2019. Del total, 12 es concentren a la primera corona de Barcelona, amb un volum d’absorció de 70.000 metres quadrats. Aquesta àrea geogràfica i la zona del centre continuen sent el primer focus d’interès per empreses logístiques relacionades amb el tèxtil, l’alimentació i l’automoció.

Durant el primer trimestre, s’ha constatat un impuls de la contractació a la segona i tercera corona. Segons la consultora, en la segona s’han materialitzat tres operacions d’11.500 metres quadrats i a la tercera, quatre amb un volum de 27.000 metres quadrats. D’aquests processos, Savills Aguirre Newman destaca el contracte de lloguer temporal a Vilarodona, de 20.000 metres quadrats per cobrir la necessitat d’espai a causa de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19.

La directora del Departament d’Industrial i Logística de la consultora, Gloria Valverde, explica que “s’ha registrat demanda d’arrendaments temporals davant la necessitat puntual que tenen algunes empreses de sectors considerats essencials, com l’alimentació i el farmacèutic per a donar resposta a l’augment de demanda dels productes”. El sector logístic “ha mantingut un ritme positiu fins a l’estat d’alarma”.

Pels pròxims mesos, Valverde entén que la demanda serà “cauta quant a la contractació de nous espais” i les contractacions a curt termini dependran de les necessitats derivades per l’impacte de la Covid-19. “Tot i això confiem en el fet que, superada la crisi sanitària, tornarem a recuperar la inèrcia que portàvem”, ha dit.

Savills Aguirre Newman assegura que “continua havent-hi un alt interès el mercat logístic de Barcelona”, en un context en el qual el sector logístic i de la distribució estan demostrant “ser una indústria resistent”. “Tot i que alguns inversors estan en mode espera, altres segueixen molt actius, sobretot en casos de compra de sòl logístic perquè la disponibilitat a Barcelona és baixa i els projectes de futur compten amb l’expectativa del creixement del comerç per internet”, afirmen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia