Economia

Habitatge

El nombre d'hipoteques accelera el creixement

Al juny se'n van signar 4.161 a Catalunya, un 51,1% més que el mateix mes del 2015, i és el major increment des de finals del 2014

Al conjunt de l'Estat se'n van signar 25.274, un 15,5% més

El ritme al sector del totxo no només no es frena sinó que s'accelera. El nombre d'hipoteques sobre habitatges signades el mes de juny a Catalunya va assolir les 4.161, és a dir, un 51,1% més que el mateix mes de l'any passat, segons les dades publicades ahir per l'Institut d'Estadística espanyol (INE). Es tracta del major salt interanual des del mes de desembre del 2014. Al conjunt de l'Estat l'increment del mes de juny —amb 25.274 hipoteques— va ser del 15,5%, força per sota del 34,1% del mes anterior.

En tot cas, i segons les dades de l'INE, tant el Principat com el conjunt de l'Estat acumula ja 25 mesos de creixements interanuals constants, des del maig del 2014, confirmant així la recuperació al mercat immobiliari.

Optimisme al sector

El sector fa una lectura positiva de les dades publicades ahir i confia que aquestes avancen el que serà un bon any per a l'immobiliari. En opinió del director general del portal immobiliari Habitaclia, Javier Llanas, “en espera de les dades de preus d'habitatge i de transmissió de drets de la propietat que han de sortir la setmana vinent, tot indica que acabarem l'any amb un increment significat en matèria d'habitatge”.

També el director del gabinet d'estudis del portal Pisos.com, Manuel Gandarias, en fa una lectura optimista i destaca que l'import mitjà i el capital prestat mantenen un ritme positiu.

En concret i segons les xifres publicades ahir, el capital prestat a Catalunya el passat juny va pujar a prop dels 560 milions d'euros, el que suposa un increment interanual del 72,7%. Al conjunt de l'Estat la xifra va assolir els 2.843 milions d'euros, un 24,2% més que en el mateix mes del passat any.

Pel que fa a l'import mitjà d'aquestes hipoteques, les dades de l'INE, disponibles tan sols per al conjunt de l'Estat, mostren un increment del 7,5% interanual fins els 112.516 euros.

Gandarias destaca a més com a punt clau en l'evolució les hipoteques de tipus fix, i preveu que les entitats financeres “facin pinya” entorn d'aquest tipus de crèdit.

Pel director general d'Habitaclia una altra dada positiva és que si bé Barcelona, i determinats barris com Ciutat Vella, l'Eixample o Sarrià- Sant Gervasi, són les zones que més estan estirant aquest mercat a Catalunya, la tendència a l'alça comença a notar-se també en altres àrees geogràfiques: “Ara també, com una ona expansiva, s'està produint un creixement positiu d'altres zones de la ciutat i dels municipis més poblats de l'àrea metropolitana.”

En els primers sis mesos de l'any Catalunya acumula un increment del 26% en el nombre d'hipoteques signades sobre habitatges. Això, a pesar de la caiguda mensual del mateix mes de juny (un 7,4%) i del mes de març (un 9,4%).

LES FRASES

Tot indica que acabarem l'any amb un increment significat en matèria d'habitatge
Javier Llanas
director general d'habitaclia

LA XIFRA

26
per cent
és l'increment acumulat durant aquest any des del mes de gener a Catalunya.
Tant el capital prestat com l'import mitjà de les hipoteques continuen donant xifres positives
Manuel Gandarias
director gabinet estudis pisos.com

Molt lluny encara de les xifres prèvies a la crisi

Parlar d'un increment interanual del 51% resulta molt cridaner, i sens dubte mostra una evolució més que positiva del sector immobiliari en els darrers mesos. Però per contextualitzar aquesta recuperació cal tenir present d'on venim i fins a on havia arribat a caure el mercat i en concret la firma de noves hipoteques sobre habitatges. I en aquest sentit les 4.161 signades el passat mes de juny encara queden molt i molt lluny de les més de 21.000 que es van registrar en el mateix mes del 2006.

El nombre d'hipoteques sobre habitatges va començar a caure ja l'any 2007 i l'evolució va ser negativa ben bé fins als darrers mesos del 2014, quan les xifres van començar a mostrar signes d'una millora relativa. El mínim es va registrar el 2013, concretament el mes de desembre d'aquell any, quan segons les dades de l'INE el nombre d'hipoteques signades sobre habitatges a Catalunya va ser de 1.531.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona