Economia

Turisme

Un quart hotel implicat en el frau elèctric a Lloret de Mar

La Generalitat obre diligències prèvies, que podrien comportar sancions, als hotels defraudadors

L'Ajuntament torna a criticar el moment triat per Endesa, però estudia accions legals contra l'empresari per danys

Tots els hotels estan vinculats a un mateix empresari

A la llista d'hotels que segons Endesa estaven punxats il·legalment a la xarxa elèctrica se n'hi va afegir ahir un altre, també del mateix propietari, el Marina Sand, antic Selvamar. L'hotel (de quatre estrelles) havia canviat de mans el gener d'aquest any, i ja havia arrossegat molts problemes els anys anteriors. El cas dels hotels pirata ha fet que l'Ajuntament i el gremi d'hotelers de Lloret es plantegin denunciar l'empresari que presumptament punxava la llum, mentre que el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat ja ha obert diligències prèvies als hotels afectats.

Igual com va passar amb el Savoy, el Marina Sand no va ser desallotjat ahir ja que l'Ajuntament va permetre que continués l'activitat amb la instal·lació d'un grup electrogen, després que els tècnics municipals van certificar que no hi havia perill per als hostes. Malgrat tot, els turistes de l'hotel van haver d'estar sense llum des del matí, quan Endesa va tallar-la, fins que no va entrar en funcionament el generador, a la tarda. Els hotels són propietat de diferents societats vinculades entre si. L'Ajuntament ha mantingut converses amb representants de la propietat, entre ells José Luis Velasco Blanco, que està relacionat amb les societats dels hotels denunciats per frau elèctric. Segons Endesa, seguir el rastre societari dels hotels (a partir del Sun Village, on hi va haver el foc al generador la setmana passada) no ha estat senzill, i de moment no els consta que hi hagi cap més establiment d'aquest empresari, però tampoc no ho saben del cert.

Tot i les crítiques a l'actuació d'aquest hoteler, l'Ajuntament de Lloret tenia ahir com a principal prioritat “aturar el cop” i evitar haver de retirar la llicència d'activitats al Marina Sand. Haver de reallotjar els hostes del Sun Village (238 turistes) i del Mediterranean Sand (210) ja va ser un problema greu, però en el cas del Marina Sand hauria estat molt pitjor, ja que hi ha unes 800 persones allotjades a l'establiment, segons fonts municipals.

Danys al municipi

Tant l'Ajuntament com el gremi d'hotelers de Lloret estudien emprendre accions contra l'empresari per danys a la imatge del municipi i del sector hoteler, però per altra banda, l'alcalde, Jaume Dulsat, va tornar a lamentar el dany que s'està fent “a la marca turística i de ciutat” i va criticar l'actuació d'Endesa. “Considerem que Endesa, tot i que el seu procediment estigui emparat en la legalitat, hauria d'haver valorat també els danys que provoca a treballadors i clients dels hotels afectats”, va dir. En un comunicat, l'Ajuntament exposa que els danys a la imatge “no es limiten a la població on rauen els establiments sinó també a la indústria turística en general i a la imatge del país”. L'Ajuntament també va voler deixar clar que “el presumpte frau ha perjudicat una empresa privada distribuïdora de llum, Endesa, i no el subministrament públic”.

El president del gremi hoteler de Lloret, Enric Dotras, també va condemnar ahir el modus operandi de l'empresari propietari dels quatre hotels pirata de Lloret, i va voler deixar clar que no formen part del gremi hoteler de Lloret. Va qualificar de “molt decebedor” haver de veure els turistes sortint dels hotels per ser reallotjats en altres llocs, i no va descartar reunir-se amb l'Ajuntament i sumar-se a una acció conjunta contra l'empresari presumptament autor del frau si es planteja. “Demanem que tota la legislació que hi hagi per evitar coses com aquestes s'apliqui i que s'emprenguin accions des de la companyia elèctrica perquè sigui un cas exemplaritzant i no torni a passar mai més”, va manifestar Dotras.

LES FRASES

El primer és parar el cop, que els clients no quedin al carrer i els treballadors no quedin desemparats
Jaume Dulsat
alcalde de lloret de mar

LES XIFRES

Demanem que s'emprenguin accions des de la companyia perquè no torni a passar mai més
Enric Dotras
President gremi hotelers lloret
200.000
euros
és aproximadament la xifra del deute que acumula l'empresari denunciat per Endesa
800
turistes
estan allotjats al Marina Sand, que és propietat del mateix empresari que els tres denunciats prèviament

Recopilant dades per decidir si hi haurà sanció

Nuri Forns

Segons Endesa, no els consta, de moment, que hi hagi cap més hotel amb la llum punxada. En els quatre establiments denunciats per frau elèctric, Endesa va tallar la llum entre el novembre de l'any passat i el febrer d'aquest any, per impagament. A banda de la denúncia de la companyia elèctrica, els hotels hauran d'afrontar ara la inspecció que seguirà probablement a les diligències prèvies obertes des d'Empresa i Ocupació de la Generalitat. L'objectiu d'aquestes diligències és recopilar tota la informació dels establiments afectats “des de quan es van construir fins a la informació que ens puguin proporcionar empreses com Endesa i la que tenen organismes de control responsables de fer les revisions periòdiques”, van explicar ahir fonts del departament. A partir de les dades que es recullin el departament podrà decidir si hi ha prou elements per fer cessar l'activitat de l'hotel o sancionar-lo, tot i que les mateixes fonts van assegurar que ara mateix és molt aventurat saber què passarà. “Estava tot correcte administrativament parlant? Perquè una cosa és el que diuen els papers, i l'altra és que coincideixi”, van dir des del departament. Segons la normativa, els hotels han de tenir un generador només si tenen aforament superior a les 300 places. El Marina Sand, l'últim hotel afectat pel frau, va canviar d'amo el 30 de gener del 2016. Abans es deia Selvamar, i va passar a mans de dues empreses, Wintoralia i Turdora, que el van rebatejar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA