Economia

200 famílies madrilenyes

Si creuen en Déu, encara creuen més en el poder que tenen, més tangible

Els qui ens dediquem a seguir la realitat econòmica i política de Catalunya i de les seves relacions amb l'Estat espanyol estem bastant d'acord que el poder polític i econòmic radica en 200 famílies madrilenyes –més o
menys–. Per precisar una mica més, diria que hi ha un grup format per unes quantes dotzenes de famílies que tenen un poder força considerable sobre el que es fa a Espanya. Hi ha una certa endogàmia entre elles, de manera que quan vols analitzar una persona que destaca en la política o en l'economia has de demanar informació sobre els seus parents, propers o no tan propers. La majoria no ocupen grans càrrecs, però sí d'aquells que tenen influència. Per exemple, els advocats de l'Estat.

He passat 30 anys de la meva llarga vida que anava a Madrid una vegada a la setmana. Eren viatges llampec, de sortida a primera hora del matí i de tornada al vespre. He dormit poques vegades a Madrid, relativament. Però vaig apreciar que aquestes famílies existien i actuen en un segon terme discret. Ara, 30 anys més tard, m'adono que mantenen tota la seva força.

Aquestes 200 famílies, que es coneixen entre elles, reben una educació especial. Tenen un patrimoni al darrere que els dispensa de preocupar-se sobre com mantenir-se ells i la seva família. Reben una educació en la qual se'ls indica clarament que el seu territori d'actuació o de caça és el de l'Estat espanyol i que estan cridats a governar-lo o a tenir-hi una especial i forta influència. Els membres d'aquesta confraria es van conèixer possiblement en una de les escoles de Madrid controlades per mestres o institucions que saben perfectament que estan preparant els futurs dirigents d'Espanya. Aquestes 200 famílies són el resultat de la història, com poden ser els March, però altres són més joves i tenen el seu origen en el franquisme. Quan parlo de famílies –he citat els March– no em refereixo sols als que porten aquest nom, sinó als gendres, cosins, marits i mullers. Si estan divorciats no hi ha problema: el diner i el poder superen les baralles matrimonials.

Seria important tenir un mapa de les 200 famílies madrilenyes, amb les ramificacions familiars tan completes com fos possible. Entendríem moltes coses. Els
historiadors tendim a desconèixer aquests lligams, que són discrets però efectius. Les famílies són políticament de dretes, però una tercera part dels seus membres cobreixen els partits d'esquerra, gràcies a amics de la universitat o al marit d'una neboda, que aixeca el puny amb ràbia a les manifestacions obreres, però no deixa de visitar-los cada estiu a la finca que tenen a la Costa del Sol. Sobretot cal no confondre aquestes famílies amb l'Opus Dei o qualsevol partit polític. Si creuen en Déu, encara creuen més en el poder que tenen a l'armari i és més tangible.

No sóc capaç de fer aquest mapa. Per fer-lo s'ha de viure a Madrid, freqüentar llocs tan fonamentals com la llotja del Bernabéu, conèixer un alt funcionari del Palacio de la Zarzuela i que la teva esposa, si ets home, tingui la relació amb aquestes famílies a través del gènere femení. Espero amb deler aquest mapa. Si algú o alguns se senten capaços de fer-lo, que comptin amb la meva col·laboració si els faig falta. Parlo seriosament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona