Economia

empresa

concurs de creditors

Hi haurà concurs de creditors i Nylstar busca propietari

La plantilla, el Departament de Treball, la UGT i l'Ajuntament de Blanes donen per fet que el 31 d'octubre hauran d'anar al jutjat mercantil

Plegats, busquen una sortida per als treballadors

Els treballadors de la tèxtil Nylstar, el Departament de Treball i l'Ajuntament de Blanes van donar ahir per fet que l'empresa anirà a concurs de creditors, perquè a hores d'ara no s'ha trobat cap inversor. Per això, ahir dijous van fer una crida a l'uníson al conjunt del sector tèxtil català per poder trobar un nou propietari per a l'emblemàtica empresa blanenca. Nylstar (antiga SAFA) té la maquinària aturada des de fa mesos i tota la plantilla, de 216 treballadors, està afectada per un ERO de suspensió. Ahir a la tarda, la plantilla, el sindicat UGT –amb majoria absoluta al comitè d'empresa–, representants del consistori i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, es van reunir a l'ajuntament per avaluar la situació. Tots plegats van acordar “unitat d'acció” per intentar trobar una sortida que permeti mantenir el màxim nombre de llocs de treball. En paral·lel, tant el Departament com l'Ajuntament estudiaran cas per cas la situació de cada treballador per poder ajudar-los si es queden sense atur o bé intentar recol·locar-los.

D'ençà que Nylstar va acceptar reconvertir l'ERO d'extinció en un de suspensió per a tota la plantilla, i donar-se de temps fins al 31 d'octubre per intentar trobar un nou inversor, poca cosa ha canviat. L'empresa arrossega un deute de més de 20 milions d'euros i, tot i que ha rebut peticions d'algunes comandes, amb això no n'hi ha prou per poder assegurar l'activitat.

El cert és, però, que el rellotge corre i, com ha recordat la consellera Bassa, les dues setmanes vinents seran “clau” per decidir el futur de Nylstar. O bé hi ha una injecció de capital, i això s'acompanya d'un pla industrial que permeti tornar a engegar màquines, o bé s'entra a concurs de creditors a finals d'octubre.

De totes maneres, però, tant la Generalitat com el comitè d'empresa, la UGT i l'Ajuntament de Blanes ja donen per fet que l'única opció serà anar al jutjat mercantil. S'obrirà aleshores un procés que facilitarà que un nou propietari pugui fer-se càrrec de Nylstar, perquè en el moment que s'entri en concurs qui compri l'empresa no haurà d'assumir el deute multimilionari que arrossega la tèxtil.

“Tenim una desconfiança absoluta en l'actual direcció i no n'esperem res”, va dir el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas. Tant el sindicat com el comitè d'empresa, a més, rebutgen la pretensió del Grup Praedium de tornar a engegar maquinària però amb una plantilla de tan sols 60 o 70 treballadors. “Nylstar és una indústria, no un taller o una merceria”, va assegurar Casas. “Per això, des d'aquí, fem una crida al sector tèxtil català, perquè sabem que hi ha empresaris de prestigi que poden tirar endavant la fàbrica”, hi va afegir, amb referència al moment en què s'entri en concurs de creditors.

“No pot ser que com a Generalitat estiguem fent un pacte nacional per a la indústria i ens trobem en aquesta situació; per tant, qui agafi Nylstar ha de ser per tirar endavant aquesta fàbrica, i això totes les parts ho tenim clar”, va manifestar la consellera de Treball.

Paral·lelament, els agents implicats es van comprometre a anar plegats per intentar trobar una sortida que permeti garantir el màxim nombre de llocs de treball i estudiar cas per cas la situació de cada treballador. D'aquest aspecte se'n fa responsable el Departament de Treball a través del SOC i l'Ajuntament de Blanes. L'objectiu serà ajudar aquells qui esgotin l'atur mentre el futur de Nylstar estigui en suspens, o bé trobar possibilitats de recol·locació si la firma entra en concurs de creditors. “Es miraran els diferents perfils i les possibilitats d'oferir-los formació i també de donar-los ajudes per evitar casos de vulnerabilitat”, va dir Bassa.

La intenció de tothom és clara. “Tenim un sector industrial que no volem deixar caure sinó potenciar; Nylstar ha de continuar amb un propietari o un altre”, va concloure l'alcalde, Miquel Lupiáñez.

LES FRASES

Nylstar ha de continuar amb un propietari o un altre
Miquel Lupiáñez
alcalde de Blanes
Qui agafi Nylstar ha de ser per tirar endavant aquesta fàbrica
Dolors Bassa
consellera de treball, afers socials i famílies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona