Economia

Creix la contractació de treballadors estrangers

El sindicat avisa que també creixen la precarietat i el treball irregular

La contractació de treballadors estrangers ha crescut en el darrer exercici, després que durant la crisi disminuís, i ha repuntat un 8,8% interanual, segons les dades recollides en l'EPA del quart trimestre del 2015. Amb tot, el fenomen té lloc després que el col·lectiu estranger s'hagi reduït des dels anys de bonança, i va acompanyat també de més precarietat i temporalitat, segons un estudi elaborat pel Centre d'Estudis i Recerca Sindical (Ceres) de CCOO. Daniel Garrell, de l'àmbit de sociologia del Ceres, explica que els col·lectius de treballadors estrangers “ara es podrien estar recuperant, segons veiem per les estadístiques, però s'inicia una tendència que haurem d'anar confirmant en els pròxims anys”. “Són menys que els que hi havia hagut anys enrere però estan millorant la seva situació”, explica Garrell.

Segons el document de CCOO, els sectors en què els estrangers han recuperat més ocupació són els de l'hostaleria (17,4%), el comerç (23%) i la construcció (8,8%), mentre que el nombre de treballadors amb nacionalitat espanyola d'aquests mateixos sectors d'activitat va augmentar un 2,9% en el primer cas, i va disminuir un 4,7% i un 9,5% en els altres dos. Amb tot, el col·lectiu continua amb una taxa d'atur del 31,3%, i ha vist com la població de fora del país ha caigut fins a un 13,6%, segons les dades d'empadronament del mes de 2016.

“S'estan recuperant els llocs de treball”, explica Garrell, “però són més precaris que els llocs de treball dels autòctons i també està creixent la contractació irregular, sense contracte, que els va bé per poder anar subsistint i mantenint-se però no els serveix quan han de renovar el permís de residència”, avisa.

De fet, segons les dades oficials, la temporalitat del col·lectiu estranger va ser del 28,8% durant el darrer trimestre del 2015, respecte al 19% registrat de taxa mitjana. Per països, l'informe constata que la majoria dels estrangers són ciutadans africans, seguits dels europeus, els llatinoamericans, que són els que més disminueixen, i els asiàtics i europeus no comunitaris, que, tot i ser menys, són els únics col·lectius la presència dels quals ha crescut en el darrer any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona