Economia

agricultura

ajuts

La pagesia de Lleida perd deu milions en ajuts en dos anys

Unió de Pagesos denuncia les retallades de la conselleria d'Agricultura, a la qual acusa d'incomplir l'acord del Parlament de prioritzar els pagaments

Prepara una mobilització a Barcelona i plantejarà una llei als partits

L'any passat i aquest les explotacions agrícoles i ramaderes lleidatanes han perdut uns deu milions d'euros per “les decisions de la conselleria d'Agricultura”, segons va denunciar ahir el sindicat Unió de Pagesos, a la Fira de Sant Miquel de Lleida. Les retallades dels ajuts del nou programa de desenvolupament rural tenen en compte els 1,5 milions de menys que han rebut 2.280 explotacions lleidatanes per mesures d'ajuts agroambientals, el clima i l'agricultura ecològica. També han resultat afectades les subvencions a la modernització d'explotacions, amb una pèrdua de més de 4 milions; les compensacions per explotacions amb limitacions naturals (1,5 milions) i les indemnitzacions compensatòries del 2014 (3,3 milions).

El sindicat reclama a la conselleria que compleixi els acords, aprovats per unanimitat, en el marc del ple monogràfic sobre el camp català. “S'omplen la boca que la pagesia és prioritària, però a l'hora de la veritat no és cert”, assegura el coordinador a Lleida d'UP, Jaume Pedrós. El sindicat fa setmanes que organitza assemblees i es manifesta –avui a l'Alt Urgell i la Cerdanya– pel pagament dels ajuts.

El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, explica: “El Parlament va acordar que una de les màximes prioritats era complir amb els ajuts als joves, les mesures agroambientals, les dones i la modernització de les explotacions. Un ajut agroambiental és un contracte a 5 anys, en el qual a canvi d'ajuts apliques una sèrie de mesures. Els pagesos han fet la inversió i ara no se'ls paga.” UP prepara una gran mobilització a Barcelona per reclamar el compliment dels acords. També obrirà contactes amb els diferents grups polítics al Parlament perquè s'elabori una “llei que obligui l'administració a pagar”, explica Joan Caball. I hi afegeix: “No és sols una qüestió de diners, sinó de la manera de gestionar-los. La gent està decebuda i empipada. Nosaltres fem les inversions per tirar endavant i, després, ells no compleixen. És també una qüestió anímica.”

D'altra banda, Unió de Pagesos també va reclamar ahir a la conselleria que “prioritzi” el desenvolupament de l'Observatori Agroalimentari de preus per “evitar continuar una campanya més amb preus de referència que cal posar en dubte”.

LA FRASE

No és sols una qüestió de diners, sinó de la manera de gestionar-los
Joan Caball
COORDINADOR NACIONAL DE LA UNIÓ DE PAGESOS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona